BIJELJINA

Poginuli mladići bili nerazdvojni od djetinjstva

Milan Perić i Dragiša Stanojević poginuli na motociklu na “magistrali smrti”

Nastradali Milan Perić i Dragiša Stanojević

Lj. LjUBOJEVIĆ

31.8.2018

Nakon što su na Pavlovića putu stradala dvojica mladića Milan Perić i Dragiša Stanojević, koji su se motociklom Suzuki kod skretanja za naselje Novi Dvorovi sudarili s automobilom Peugeot, ogorčeni mještani ovog naselja, kako kažu, sa punim pravom prozvali su ovu cestu “magistralom smrti”. Dok nam pokazuje posmrtna obilježja mladićima koji su ranijih godina stradali na ovom putu, mještanin Milorad Modraković (70) kaže da je skoro nemoguće, bez velikog rizika, isključiti se sa magistralnog puta i sigurno ući u naselje.

- Bježim od ove saobraćajnice kao đavo od krsta. Najčešće koristim drugi pravac prema Dvorovima kako bih automobilom sigurno s desne strane ušao u naselje. Ovdje te vreba stalna opasnost, jer vozači brzo voze i ne primjećuju kad neko usporava i daje znak za skretanje ulijevo - kaže Modraković.

Modraković: Vozači brzo voze

Mještanin Milenko Antić kaže da su saobraćajne nezgode na ovom putu, mnoge i sa smrtnim ishodom, postale uobičajena pojava.

- Mještani su slali Općini peticije i zahtjeve, ali je stigao odgovor da ovaj put kroz naselje nije javni put nego je, praktično, ilegalan. Kolovoz lokalnog puta je na znantno nižem nivou od magistralnog puta pa vozači, doslovno, propadaju u rupu kad se isključuju sa magistralnog puta. Trebalo je nasuti nekoliko kamiona šljunka i ovaj put izdići kako bi se povećala preglednost. Oznake za skretanje u naselje su skoro neuočljive - kaže Antić.

Nastradali mladići Milan Perić i Dragiša Stanojević bili su nerazdvojni drugovi, poznavali su se od djetinjstva i iz školskih dana. Živjeli su nedaleko jedan od drugog u Ljeljenči.



Antić: Slali smo peticije

Poginuli Dragiša Stanojević, prema priči mještana, radio je u Sloveniji i, nakon operacije krajnika, dobio je sedam dana odmora, koji je planirao da iskoristi za posjetu roditeljima. Za njega je mladalačka vožnja motociklom bila kobna. Njegov drugar Milan nedavno je počeo raditi u jednom privatnom preduzeću. Komšije kažu da su bili divni momci, vrijedni i izuzetno požrtvovani kad je u pitanju pomoć drugima. Bili su i članovi Motociklističkog kluba "Duhovi" iz Ljeljenče.

Najčešće žrtve motociklisti

U bijeljinskoj Saobraćajnoj policiji kažu da su više puta dostavljali pismene dopise “Putevima Srpske” i Općini, upozoravajući ih na kobnu dionicu puta. Dodaju da na tri kilometra dugom pravcu vozači razvijaju velike brzine te da su pretjecanje i neoprezno skretanje na lokalni put najčešći uzrok nezgoda. Posebno su problematični priključci na magistralni put, a najčešće žrtve su upravo motociklisti.



Jedno od obilježja na cesti. (Foto: G. Bobić)

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.