BANJA LUKA

Optuženi se nadaju da će istina izaći navidjelo

Na optuženičkoj klupi Srđan Radulović i Ognjen Stijak, koji su četiri i po godine proveli u zatvoru prema presudi, koju je ukinuo Ustavni sud BiH

Srđan Radulović: Droga nije vještačena

O. MATAVULJ

3.9.2018

U Okružnom sudu u Banjoj Luci danas će početi ponovljeno suđenje policijskim inspektorima Srđanu Raduloviću i Ognjenu Stijaku, koji su četiri i po godine proveli u zatvoru prema presudi koju je ukinuo Ustavni sud BiH.

Službena tajna

Radulović je osuđen na 11, a Stijak na pet godina i pet mjeseci, ali je Ustavni sud BiH, zbog povrede prava na pravično suđenje, ukinuo presudu, a Vrhovni sud Republike Srpske ih pustio na slobodu i sve vratio na početak. Presuda je ukinuta, jer je Ustavni sud utvrdio da su iskazi glavnih svjedoka, policijskog inspektora Slavka Đurića te dilera Gorana Bošnjaka nezakoniti.

Uoči suđenja, Radulović kaže da se nada da će istina izaći navidjelo te da će cijeli narod uvidjeti greške zbog kojih su strpani u zatvor. Plaši se da će banjalučki Sud pokušati da "ozakoni" iskaze Đurića i Bošnjaka iako Ustavni sud jasno navodi da se presuda ne može temeljiti na njihovim iskazima.

- Đurić je svjedočio kao inspektor, a nije bio oslobođen čuvanja službene tajne. Sada žele da ponove njegovo saslušanje, ali se to kosi sa zakonom. Ista je situacije s Bošnjakom, koji se trenutno nalazi u zatvoru u Novom Sadu – govori Radulović.

Bošnjak je, inače, u sudnici odbio da svjedoči. Samo je šutio pa odbrana nije mogla da ga unakrsno ispita. Radulović pojašnjava da je Sud kao dokaz, na kraju, uzeo iskaz koji je Bošnjak dao pred tužiocem, iako je taj iskaz opovrgao, što je ovjerio kod notara, tvrdeći da ga je dao u strahu za svoj život.

- Da ne bi ispalo da se vadim na procesne greške, treba napomenuti da se iz dokaza Tužilaštva jasno vidi da navodi iz presude nisu tačni. Ne poklapaju se količine navodno ukradene i prodate droge, kao ni tajming preprodaje. Svjedoci, kojima smo, prema presudi, davali drogu, kažu tokom svjedočenja da su s nama raskinuli saradnju 28. juna 2011. godine. To negdje potvrđuje i Slavko Đurić, a u presudi ispada da smo nakon tog datuma tim ljudima dali da za nas prodaju skoro pet kilograma droge. To je apsurd, na koji smo ukazivali i tokom suđenja, ali niko to nije želio da pročita - ističe Radulović.

Imali motiv

Pojašnjava da se u optužnici prvo terete za prodaju 6,7 kilograma marihuane da bi ta količina kroz navode optužnice te u presudi spala na 5,2 kilograma. Prisjeća se i tvrdnji svjedoka Đurića kako su svježu marihuanu stavili uz radijator da bi izgubila na težini iako su dostavili dokaz banjalučke “Toplane”, iz kojeg se vidi da u kritično vrijeme sezona grijanja nije ni počela.

- Najgore je to što je ovo jedini predmet za drogu u kojem droga nije oduzeta niti vještačena - ističe Radulović te napominje da su svi svjedoci Tužilaštva dileri koje su oni hapsili te da su imali motiv da svjedoče protiv njih.


Ognjen Stijak

Ne podudaraju se količine

U ukinutoj presudi navodi se da su prilikom pretresa kod jednog od dilera optuženi inspektori odvadili određenu količinu droge od one koju su zaplijenili i dali je svojim dilerima na daljnju prodaju. Da bi dokazao da to nije tačno, Srđan Radulović pokazao nam je presudu Suda BiH dileru koji je priznao da je uzgojio u kući i odnio 1.680 grama droge. U pretresu mu je pronađeno 1.600 grama, a prema vlastitom svjedočenju, 50 grama je dao jednom od uživalaca. Prema toj računici, inspektori su mogli da "ukradu" samo 30 grama, a u presudi, kao i u optužnici, navodi se da je riječ o 200 grama.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.