SARAJEVO Suđenje Anelu Sejfoviću i njegovoj ekipi za iznudu

U bračnu svađu se umiješali reketaši

Iskaze su dali inspektori FUP-a koji su radili na ovom slučaju i to Nebojša Savić i Nusret Čavčić

Dž. BULBUL
14.09.2018 13:58

Odvođenje Anela Sejfovića nakon ročišta (Foto: J. Alibegović)

U Općinskom sudu Sarajevo nastavljeno je suđenje Anelu Sejfoviću, Almedinu Ćati, Kemalu Gaguli i Armanu Crnčalu, koji su zbog reketarenja pali u aprilu ove godine u akciji “Escape” Federalne uprave policije. Svjedočili su inspektori FUP-a koji su radili na ovom slučaju i to Nebojša Savić i Nusret Čavčić. Savić je svjedočio o pretresu lokala „Fatih“ na ilidži, gdje je nađen pištolj, dok je Čavčić rukovodio akcijom. Između ostalog, preslušavao je razgovore. 

Krivična djela

Kako je navedeno u optužnici, u igri je bilo skoro 10.000 eura, koliko je ova ekipa iznudila od oštećenog. Stoji da je on istjerao svoju suprugu iz kuće. Dalje se navodi da ju je ostavio bez novca, ličnih dokumenata i stvari. Ona se požalila Anelu Sejfoviću, koji je odlučio da je zaštiti i pomogne joj. Uslijedile su prijetnje oštećenom i njegovoj porodici te otimačina eura u više navrata, što je trajalo određeni vremenski period.

U akciji su pretreseni stanovi, vozila i kafići na području općina Novi Grad i Ilidža. Prilikom hapšenja i pretresa osumnjičenih pronađeni su novac koji se dovodi u vezu s krivičnim djelima iznuda i ugrožavanje sigurnosti, vatreno oružje, municija, mobiteli, SIM kartice i drugi predmeti.

Poznat policiji

Anel Sejfović i Almedin Ćato dobro su poznati sarajevskoj policiji. Anel Sejfović javnosti je poznat i po tome što je hapšen nakon pljačke “Raiffeisen banke” i ubistva bicikliste Keme Bašića zajedno s rođacima Amelom i Almom Sejfović. Anel je tada, nakon saslušanja, pušten na slobodu, jer se ispostavilo da se u vrijeme pljačke nalazio u zatvoru u Ustikolini. Ćato je poznat po vatrenim obračunima u Sarajevu.

NA VRH