SKANDALOZNO

Advokat pesnicama nasrnuo na sudiju

Sudija Radivoje Stanišić prije napada novčano kaznio i izbacio advokata Damira Koldžu iz sudnice

Općinski sud Sarajevo: Napad na ročištu

B. CERIĆ

20.9.2018

Radivoje Stanišić, sudija Općinskog suda u Sarajevu, podnio je Regionalnoj advokatskoj komori u Sarajevu krivičnu prijavu protiv advokata Damira Koldže, jer ga je prije nekoliko dana fizički napao usred sudnice, naočigled drugih advokata i vještaka.

 Psovke i prijetnje

Prava drama u Općinskom sudu Sarajevo odvijala se 12. septembra na ročištu nakon što je sudija Stanišić izrekao advokatu Koldži opomenu i novčanu kaznu zbog nepoštivanja Suda. Sudija je zatražio da Koldžo, također, bude udaljen iz sudnice.



Faksimil prijave Advokatskoj komori, koju je podnio sudija Stanišić

Prema prijavi sudije Stanišića, nakon što je Koldžo izašao sa sinom koji je prisustvovao ročištu, čulo se komešanje ispred vrata sudnice. Sudija je krenuo da vidi šta se dešava i, korak pred vratima, ona su se naglo otvorila i u sudnicu je upao Damir Koldžo sa sinom i počeo da galami, vrijeđa i prijeti sudiji. 

- P.... ti m......a, j.... ti m...r, sad ću te ubiti, sad ću te izudarati - vikao je Koldžo te stisnutom pesnicom nasrnuo na Stanišića.

Mahao je rukama pokušavajući da pesnicom udari sudiju u glavu, ali je Stanišić uspio da izbjegne sve udarce. Uzmičući pred Koldžom, sudija je došao do advokata Suada Suljića iz Tuzle, koji je zastupao tuženog na ročištu, moleći ga za pomoć. Suljić se raširenih ruku postavio pred Koldžu, štiteći sudiju. U izgurivanju Koldže iz sudnice Suljiću je pomogao i vještak Almir Spaho.

Nakon što je Stanišić kazao prisutnima da je Koldžo došao da ga ubije, advokatov sin mu se obratio, tvrdi Stanišić, kazavši mu: “Šuti sad, nemoj ništa da govoriš, opet će ti ući.”

Pozvana Hitna

Na kraju je intervenirala i Sudska policija, koja je sačinila zapisnik o napadu, a pozvana je i Hitna pomoć, jer je sudiji pozlilo. Ljekari Hitne pomoći u sudnici su zbrinjavali sudiju Stanišića zbog visokog pritiska i šećera te pretrpljenog šoka.

Sudija u svojoj prijavi napominje da je starije životne dobi te da se, zbog visokog pritiska i šećera, koji može izazvati invaliditet ili smrt, mora javiti na liječenje u bolnicu.
Zaprimili prijavu

Advokat Senad Kreho, predsjednik Regionalne advokatske komore Kantona Sarajevo, potvrdio nam je da je Upravni odbor zaprimio krivičnu prijavu sudije Radivoja Stanišića protiv advokata Damira Koldže.

- Mogu potvrditi da je naš Upravni odbor zaprimio prijavu. Predmet će biti proslijeđen našem disciplinskom tužiocu. U Komori imamo i disciplinskog sudiju. Ne bih želio prejudicirati kakvu će odluku donijeti disciplinski tužilac i sudija, ali prijavljeni ima pravo žalbe Federalnoj advokatskoj komori - kazao nam je Kreho. 

Traži najstrožije kažnjavanje

Sudija Stanišić u prijavi Advokatskoj komori napominje da je protiv Koldže podnio i krivičnu i prekršajnu prijavu. Sudija zahtijeva da se advokatu izrekne najstrožija propisana kazna za krivično djelo nasilničko ponašanje i fizički napad na sudiju dok je obavljao svoju dužnost.  



Koldžo: Brutalno izvrijeđao sudiju

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.