SARAJEVO

Sejfović uspio pobjeći tek iz drugog pokušaja

Svjedočili su neuropsihijatar Omer Ćemalović, uposlenik MUP-a KS Suljo Klino i vlasnik autootpada Anel Ćehajić

Sejfović ranije na suđenju

Dž. Bl.

21.9.2018

U Kantonalnom sudu Sarajevo nastavljeno je suđenje Amelu Sejfoviću za bijeg iz Kaznenopopravnog zavoda “Miljacka” i njegovim pomagačima.

Svjedočio je Omer Ćemalović, neuropsihijatar, koji je vještačio Amira Ibrahimija, optuženog pomagača.

Ćemalović je kazao kako Ibrahimi nije duševno zaostala osoba, ne pati od duševnog oboljenja nego samo ima posttraumatski stresni poremećaj (PTSP), praćen napetošću i depresijom, uz povremeno suicidalno razmišljanje. Vještak je još kazao kako je Ibrahimiju ovaj slučaj teško pao te je dodao da mu je optuženi tokom intervjua rekao kako je vrlo naivno ušao u sve to. 

Iskaz je dao i Suljo Klino, uposlenik Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, koji je bio dio tima koji je radio na ovom slučaju. On je hronološki ispričao kako je tekla istraga, odnosno kako su razotkriveni i pohapšeni Sejfovićevi pomagači, a naposljetku i on na području Visokog.

Klino je kazao kako je u KPZ-u pronađeno više mobitela i SIM kartica koje je koristio Sejfović. Rekao je i kako su optuženi Dževad Hazić i Amir Ibrahimi tražili za najam stan na području Kantona Sarajevo.

Prisjetio se da je bila pretresena kuća Mirze Fazlića u Visokom te da im je bio ustupljen snimak “Autocesta FBiH”, na kojem se mogao vidjeti Golf 5 koji je vozio Fazlić, a u vozilu je bila još jedna osoba, za koju se tada pretpostavljalo da je Sejfović.

Na području Visokog, ispričao je Klino, u dva navrata su pronađeni automatska puška s okrivom u kojem je bilo 28 metaka te još 100 metaka, mobiteli, SIM kartice, odjeća. Sve je to, kazao je Klino, ukazivalo na to da se Sejfović tu nalazio.

Optuženi Amir Ibrahimi jučer je u sudnici izjavio da je Sejfović planirao bijeg mnogo ranije i da je bila formirana grupa, koja se raspala, zbog čega je to propalo, pa je poslije okupljena nova ekipa.

Treći svjedok bio je Anel Ćehajić, koji živi u Visokom i vlasnik je autootpada. Ovaj svjedok prisjetio se kako je prošle godine u maju ili junu kod njega došao optuženi Fazlić s njemu nepoznatim muškarcima, od kojih je jedan kupio motocikl s italijanskim tablicama. Jedan od njih bio je visok, ćelav i nabildan. Ćehajić je još rekao kako mu je Fazlić veliki prijatelj.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.