ALARMANTNO

Lakovjerni penzioneri žrtve prevaranata

Samo u Prijedoru za mjesec od četiri starice ukradeno 8.000 KM

Karupović: Pretresale su mi stvari po kući. D. Stojnić

Piše: M.ZGONJANIN

6.10.2018


Policijske agencije u Bosni i Hercegovini u posljednje vrijeme često upozoravaju na razne prevarante koji su se ponovo aktivirali, a njihova meta su najčešće starije osobe koje žive same. 

Dokazuju to i najnoviji slučajevi koji su se desili na području Prijedora, gdje je proteklog mjeseca od četiri starice ukradeno skoro 8.000 maraka.

Ustaljena matrica

Matrica je u svim slučajevima ista - na vrata su im u tri slučaja pokucale dvije ili tri žene, obično dvije mlađe i jedna starija, ili jedna mlađa i jedna starija, s već unaprijed pripremljenom pričom o nenadanoj optremnini, masažerima koji liječe sve boljke, promjeni para iz jedne u drugu valutu...

Prevarantice nisu samo uvjerljive nego i prilično uporne. Tako su iskoristile naivnost i povjerenje Šuhre Karupović, mještanke Čarakova kod Prijedora, i od nje na prevaru uzele 450 maraka.



Pačariz: Građani moraju biti oprezni

Šuhru su salijetale pričom o otpremnini, dok su u Gomjenici  Prijedorčanki Miri R. (78) pokušale prodati masažere. Dok se jedna bavila prezentacijom, druge dvije su pretresle kuhinju i ukrale skoro 5.500 maraka.

Nevenka M., 83-godišnja mještanka sela Brekinja kod Bosanske Dubice, ostala je kratka za kovertu u kojoj je bilo 700 maraka. Dvije nepoznate žene prvo su joj nudile 200 maraka za 300 kuna, a kad je ova rekla da nema, jedna od njih ostala je u dvorištu i zagovarala 83- godišnjakinju, dok je druga harala po kući.

Starica Džehva S. (77), mještanka Urija u Prijedoru, pustila je u kuću lažnog policijskog inspektora. Muškarac koji se tako predstavio, ukrao je iz njene kuće 600 maraka i tri zlatna prstena. 

Svi su slučajevi prijavljeni policiji, PU Prijedor, u kojoj navode da intenzivno rade na otkrivanju identiteta počinilaca.

Medicinske sestre

- Apeliramo na građane da budu oprezni prilikom posjeta nepoznatih osoba koje nude na prodaju masažere, odjevne predmete ili nude neke druge usluge. Slučaj, ukoliko im je bilo šta sumnjivo, odmah trebaju da prijave najbližoj policijskoj stanici ili na besplatan servisni broj 122 - rekla je Vesna Pačariz, portparol PU Prijedor.

Žrtve lažnih maserki prošle godine bile su i dvije starice P. M. (89) i L. M. (86) iz Bosanskog Petrovca te starica iz Bosanske Dubice, kojoj su odnijele 800 KM.

Na meti kradljivica našao se i Miloš Tubin (81) iz Sanskog Mosta, koji je ostao bez ušteđevine od 270 KM i 50 eura. Njega su prevarile plavuša i crnka koje su se predstavile kao medicinske sestre iz termalne banje u Tesliću, a koje pomažu starim ljudima.

Uhapšena Fanika Đurđević

U novembru prošle godine dolijala je Fanika Đurđević (65), državljanka Hrvatske iz Garešnice. Uhapšena je na Graničnom prijelazu Izačić. Nudeći usluge masaže te prodaje masažera zajedno s nepoznatom ženskom osobom, osumnjičena je u oktobru 2015. od T. R. iz Bosanske Dubice ukrala 1.800 maraka. Fanika  je, također,

Jedna masirala, druga krala

Pokraden je i Vlado Ćurić (77), mještanin sela Blatna kod Bosanskog Novog. Prevarantice su mu se predstavile kao medicinske sestre koje starijima pružaju pomoć. Dok ga je “medicinska sestra” crne kose masirala, a on ležao potrbuške, zbog čega ništa nije mogao vidjeti, plavuša je otišla na tavan, odakle je ukrala 9.000 maraka, odnosno 2.000 eura i 5.000 maraka, što je uštedio od prodaje zemlje.



Tubin: Pokrale ga crnka i plavuša

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.