VRHOVNI SUD FBIH

Sarajevskom svodniku ukinuta presuda

Samir Kurtović 14. februara osuđen na sedam i po godina zatvora zbog navođenja na prostituciju

Privođenje Kurtovića u Tužilaštvo KS

Dž. Bl.

24.10.2018

Vrhovni sud Federacije Bosne i Hercegovine ukinuo je presudu Samiru Kurtoviću koji je 14. februara osuđen na sedam i po godina zatvora zbog navođenja na prostituciju. Predmet je vraćen Kantonalnom sudu Sarajevo na ponovno odlučivanje.

Kurtović se tereti da je od 2004. do oktobra 2015. godine organizirao i rukovodio prostitucijom na području Kantona Sarajevo. U tom periodu seksualne usluge u njegovoj organizaciji pružalo je više od 28 djevojaka, od kojih su najmanje dvije maloljetne. Tako je zaradio najmanje 1.793.000 KM.

Od 2009. do kraja 2015. godine tako stečen novac stavljao je u legalne novčane tokove kroz ulaganje u razvoj stada domaćih životinja. Istovremeno, 29. decembra 2006. pokušao je silovati tada maloljetnu S. B. te ju je lakše povrijedio.

Policajac Nemanja Janković, kojem se sudilo s Kurtovićem, kažnjen je s godinu zatvora i dvije godine zabrane rada u policiji. Janković se teretio da je kao policajac zaposlen u PU Ilidža saznao da Kurtović organizira i vodi prostituciju, ali nije prijavio krivično djelo i počinioca iako je to bio obavezan, već je telefonom kontaktirao Kurtovića i za sebe i svog prijatelja naručio dvije djevojke za pružanje seksualnih usluga koje je potom i koristio. Usluge su plaćene 350 KM.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.