ZAGREB

Mladić zapalio roditelje u kući

Okrivljenik otvorenim plamenom upaljača u unutrašnjosti garderobnog ormara pokrenuo požar

Ilustracija

Index.hr

24.10.2018

Prije nešto manje od dvije sedmice u požaru porodične kuće u Zagrebu jedna je osoba poginula. Požar se dogodio oko 14.30 sati 10. oktobra na adresi IV Kozari put.

Kako se tada neslužbeno saznalo, požar je izazvao sin dok su u kući bili roditelji. Žena je umrla isti dan, a muškarac, otac mladića koji je izazvao požar, umro je u bolnici nekoliko dana kasnije.

Županijsko državno odvjetništvo danas je donijelo rješenje o provođenju istrage protiv osumnjičenog 29-godišnjaka te je objavilo detalje ovog jezivog slučaja. 

- Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu je 20. oktobra donijelo rješenje o provođenju istrage protiv hrvatskog državljanina (1989.) zbog osnovane sumnje na počinjenje teškog krivičnog djela protiv opće sigurnosti iz člana 222. stav 2. u vezi sa stavom 1. Krivičnog zakona, te u vezi s članom 215. stav 1. KZ-a.

Postoji osnovana sumnja da je okrivljenik 10. oktobra 2018. oko 14.30 sati u porodičnoj kući na adresi IV. Kozari put izazvao požar kuće pristajući da time usmrti svoje roditelje, odnosno majku i bolesnog te potpuno nepokretnog oca, za koje je znao da spavaju u spavaćoj sobi. Osnovano se sumnja da je okrivljenik otvorenim plamenom upaljača u unutrašnjosti garderobnog ormara zapalio odjevne predmete i tako zapalio kuću, a potom je izašao iz kuće u dvorište, znajući da su u kući ostali njegovi roditelji. Požar koji je okrivljenik izazvao ugasili su vatrogasci 10. oktobra 2018. oko 15 sati. Na mjestu događaja, po ugašenom požaru, pronađena je mrtva okrivljenikova majka, dok je povrijeđeni okrivljenikov otac prevezen u bolnicu u kojoj je preminuo 16. oktobra.

Sudija istrage je odredio jednomjesečni istražni zatvor protiv okrivljenika zbog opasnosti od ponavljanja djela - objavili su iz Županijskog državnog odvjetništva.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.