HRVATSKA

Znale su o kome se radi, nikoga nisu upozorile na ubicu Kjaru Pašić

Službenice nisu znale da je ona već jednom napustila starije dijete, koje odgaja njena majka, koja je upozoravala da je njena kćerka psihički bolesnik

Privođenje Kjare Pašić. Arhiv

Ad. A.

24.10.2018

Četiri uposlenice pulskog Centra za socijalnu skrb koje su radile s Kjarom Pašić (Chiara, 32), monstruoznom majkom koja je osuđena na 33 godine zatvora zbog svirepog ubistva svog trogodišnjeg sina D. P., rođenog u Bihaću, kažnjene su ukorom zbog utvrđenih težih propusta u radu. 

Nezvanično, Disciplinski sud Hrvatske komore socijalnih radnika pravomoćno je dovršio postupke za tri socijalne radnice, a četvrta je uložila žalbu te je postupak još u toku. 

- Ne mogu govoriti o slučaju dok svi postupci ne budu pravomoćno okončani – kratko je rekao Antun Ilijaš, predsjednik Hrvatske komore socijalnih radnika.

Potvrdio je da je stručni nadzor utvrdio nepravilnosti u radu pulskog Centra za socijalnu skrb. Prema neslužbenim informacijama, jedna od četiri radnice dala je otkaz u Centru za socijalnu skrb vrlo brzo nakon događaja u Puli, a ostale tri uposlenice i dalje rade. 

Prema nezvaničnim informacijama, nadzor je utvrdio ozbiljne propuste u organizaciji Centra. Na slučaju Kjare radile su čak četiri socijalne radnice bez potrebne koordinacije. Socijalna radnica nije znala da je Kjara već jednom napustila starije dijete, koje odgaja njena majka, koja je upozoravala da je njena kćerka osoba sa psihičkim problemima. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.