SKANDALOZNO

Kod Mirse Švicarca narodnjaci pjevaju besplatno?

Mersed Hadžić pjevačima posuđuje novac u “teškim vremenima”, a oni, zauzvrat, besplatno nastupaju u njegovim diskotekama u inozemstvu

Mirso Švicarac: Burna kriminalna prošlost

Piše: Dž. BULBUL

3.11.2018

 

Dok Kantonalni sud u Tuzli pokušava dobiti informaciju gdje se nalazi Mersed Hadžić zvani Mirso Švicarac, jedan od najopasnijih kriminalaca u Bosni i Hercegovini i svjedok Tužilaštva Tuzlanskog kantona na suđenju Damiru Mehiću Bibiju, on je, kako saznajemo, uplovio u estradne vode.  

 Nastupi bez zarade

Mirso Švicarac vlasnik je dvije diskoteke u inozemstvu, saznajemo od njegovih bliskih poznanika. Otkrili su nam da vijest kako novčano pomaže teško povrijeđenom srbijanskom folk pjevaču Darku Laziću, nije ništa novo, jer on već odavno sarađuje s estradnjacima i finansijski im pomaže. O kakvoj se tačno pomoći radi, otkrio nam je izvor blizak Švicarcu, da on pjevačima posuđuje novac u “teškim vremenima”, a oni, zauzvrat, besplatno nastupaju u njegovim objektima.


Mirso Švicarac, aktuelni menadžer folk pjevača Ace Lukasa

Prema pisanju srbijanskih medija, Hadžić se nalazi u Švicarskoj i aktuelni je menadžer balkanskog folk pjevača Ace Lukasa. S takvim statusom, ponudio se, između ostalog, i porodici pjevača Darka Lazića da ga hospitalizira u nekoj od švicarskih klinika i da plati njegovo liječenje. Ostalo je nepoznato je li Lazićeva porodica prihvatila ponudu Švicarca.

Iako je u tamošnjim medijima okarakteriziran kao bogati biznismen koji plaća liječenje Darka Lazića, a neki su ga čak nazvali i estradnim kraljem na Balkanu, Mirso Švicarac dobro je poznat domaćim policijskim agencijama.

 Krivična djela

Dovodio se u vezu sa pucnjavom u klubu “Incognito” 2008., kada je ranjen Fatmir Mujaj, te sa pucnjavom kod firme “Gaz auta” u Tuzli iste godine, u kojoj je ubijen Jasenko Hajdarhodžić, a teško ranjen Damir Mehić Bibi. Švicarac je, zbog tih vatrenih obračuna, tri godine bio u bijegu, nakon čega je uhvaćen u Cirihu. On je tada sklopio sporazum s Tužilaštvom i pristao na kaznu od dvije i po godine zatvora. Hapšen je i 2011. zbog napada na Adnana Balijagića, sina tuzlanskog advokata Faruka Balijagića.

Švicarcev blizak prijatelj Emir Džinić ubijen je 2013. godine u žestokom kriminalnom okršaju u centru Tuzle. Ovaj sukob okarakteriziran je kao jedan od najvećih poslijeratnih mafijaških obračuna u Tuzli, a za Džinićevu smrt optužen je Damir Mehić Bibi, kojem se trenutno sudi. Švicarac se, međutim, već drugi put ne odaziva na poziv Suda, gdje treba dati iskaz u ovom predmetu.

 Pomagao i Sinanu Sakiću 

Mirso Švicarac, kako pišu srbijanski novinari, pomagao je i legendardnom folk pjevaču Sinanu Sakiću, koji je bio teško bolestan.

- Sinan je najviše volio da nastupa kod Mirse. Uvažavao ga je i cijenio do posljednjeg dana. Nažalost, umro je, a nije znao da mu je baš on pomogao oko liječenja – navode srbijanski mediji.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.