ROČIŠTA

Alija Sutović osuđen zbog primanja mita

Nije mogao ishodovati ublažavanje kazne

Detalj iz sudnice. Arhiv

E. Sk.

19.11.2018

Pravomoćnom presudom Kantonalnog suda u Tuzli neuropsihijatar prof. dr. Alija Sutović (62) iz Tuzle proglašen je krivim zbog krivičnog djela primanje dara ili drugih oblika koristi te mu je izrečena uvjetna osuda od šest mjeseci zatvora koja se neće izvršiti ukoliko u roku od dvije godine od pravomoćnosti presude ne počini novo krivično djelo.

- Presudom je Sutoviću izrečena sigurnosna mjera zabrane obavljanja dužnosti vještaka neuropsihijatra u periodu od dvije godine te je izrečena i mjera oduzimanja imovinske koristi pribavljene krivičnim djelom u iznosu od 2.000 KM – navodi se u Tužilaštvu TK.

Optužnicom Sutoviću se na teret stavilo da je u periodu oktobra i novembra 2006. godine,  od optuženog i njegovog srodnika tražio da mu se isplati određeni iznos novca da bi optuženom nalazom i mišljenjem pogodovao da dobije manju kaznu. dok se pred Kantonalnim sudom Tuzla vodio krivični postupak protiv optuženog za ubistvo i od njega se, kao stalnog sudskog vještaka, naredbom Suda tražilo da se izjasni o uračunljivosti optuženog u vrijeme izvršenja krivičnog djela,

Od srodnika optuženog je primio određeni iznos novca, te kako nije mogao ishodovati ublažavanje kazne, vratio je jedan dio iznosa, dok je 2.000 KM od primljenog novca zadržao za sebe.Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.