ZENICA Nakon hapšenja odbjeglog zatvorenika u Sarajevu

Maksimalna kazna Šeraku 20 dana samice

D. PAŠALIĆ

Šerak u Policijskoj upravi Centar Sarajevo


Protiv Adnan Šeraka, koji je preksinoć nakon hapšenja u Sarajevu vraćen u Kazneno-popravni zavod Zenica, slijedi disciplinski postupak, saznaje „Avaz“.

On će u zatvoru biti izdvojen u posebno odjeljenje, a nakon toga će mu komisija odrediti sankciju.

Odmah ispitan

- On je odmah po dolasku zatvoren u samicu. Međutim, komisija će odrediti koliko će dana provesti u samici. U ovom slučaju maksimalna kazna je 20 dana samice, što će, vjerujem, komisija odlučiti – otkriva za „Avaz“ izvor blizak komisiji.

On pojašnjava da se ne radi o bijegu iz zatvora, kada se protiv zatvorenika podnosi i krivična prijava, nego da se radi o nepovratku na izdržavanje kazne.

Poznatog kriminalca Adnana Šeraka preksinoć su uhapsili pripadnici Interventnog voda Policijske uprave Centar na osnovu raspisane potjernice zbog bijega iz zeničkog zatvora. Šerak je preksinoć ispitan u PU Centar, odakle je odveden u zenički zatvor.

On je uhapšen u kafiću "Trezor" na Marindvoru. Prilikom hapšenja s njim je za stolom sjedio još jedan muškarac, koji je kazao da je njegov prijatelj. Nije pružao otpor, a kod njega prilikom pretresa nije pronađeno ništa sumnjivo. Uhapšen je po dojavi građana.

Protivljenje uprave

Šerak je dobio jednomjesečni prekid zatvorske kazne po rješenju Kantonalnog suda u Sarajevu, a tome se oštro protivila Uprava zatvora jer je važio za vrlo nediscipliniranog zatvorenika koji je često izazivao incidente.

Šerak se na izdržavanje kazne trebao vratiti 22. oktobra. Pušten je na slobodu da bi roditeljima iscijepao drva. Iza rešetaka se nalazi zbog mnoštva krivičnih djela, među kojima je i ubistvo zatvorenika Dženana Džake.

Prepoznali ga po tetovaži

Kada su policajci preksinoć upali u kafić „Trezor“, Šerak im je kazao da nema dokumente i da se zove Alan. Dodao je da je na potjernici njegov brat Adnan. Onda su mu policajci naredili da skine džemper, jer su znali da na lijevoj ruci ima tetovažu. Kada su vidjeli tetovažu, nije više bilo dileme, stavili su mu lisice i odveli ga u stanicu.

NA VRH

Podijeli članak na