NARKOKARTELI Šta je pokazala istraga o rekordnoj zapljeni droge u Peruu

Smail Šikalo htio prebaciti tonu i po kokaina u BiH

Sarajlija Smail Šikalo i trojica Peruanaca pritvoreni na 18 mjeseci, a zadnja grupa pohapšenih dilera na 36 mjeseci l Šikalo nema nikakvu dokumentaciju o ulasku u Peru

Dž. PORAČANIN

Šikalo i ostatak dilerske ekipe pritvoreni


Sud u Peruu donio je odluku i odredio pritvor Sarajliji Smailu Šikalu te Peruancima Viktoru Gerardu Pinilju Baki (Victor Gerhard Pinillo Baca), Karlosu Pastoru Paredesu (Carlos) i Havijeru Anibalu Rokeu Montesinosu (Javier Roque) zbog krijumčarenja tone i po kokaina. Pritvoreni su na 18 mjeseci. Oni su prva grupa dilera koja je pala nakon rekordne zapljene droge.

Imena uhapšenih

Sud je na 36 mjeseci pritvorio i zadnju grupu pohapšenih narkodilera. Pritvoreni su u zatvoru El Milagro. U pitanju su: Ramiro Alvarado Herera (Herrera), Alsides Alvarado Herera (Alcides Herrera), Marko Antonio Leon Ventura, Monika Izabel Limaj Ramirez (Monica Ysabel Limay) i Luzmila Hajdi Rodrigez Montalvo (Haydee Rodriguez).

Šifriran mobitel

Droga je iz regiona Vraem, legla narkomafije, stigla u Truhuljo, prošavši kroz gradove Huanuko, Limu i Gvadalupe. Sve ukazuje na to da su kokain planirali prebaciti u Evropu preko sjevera Perua, a njegovo konačno odredište trebala je biti Bosna i Hercegovina. Šikalo je bio veza s Evropom.

Iz tperuanskog tužilaštva naveli su kako Šikalo ne posjeduje nikakvu dokumentaciju o ulasku u Peru, a njegov zaplijenjeni mobitel je šifriran. Narkodilerima za ovo krivično djelo u Peruu prijeti 25 godina zatvora.

  • Kokain bio upakovan i označen s BH

    Kokain bio upakovan i označen s BH


 Drogu krili u luksuznoj vili

Istražitelji su 6. januara zaplijenili 1.387 kilograma kokaina. Droga je u vili u ulici El Palmar u luksuznom naselju u gradu Truhulju bila sakrivena i spremna, upakovana i označena s BH. 

NA VRH

Podijeli članak na