KRIMINAL Po naredbi Osnovnog suda

U Modriči uhapšene dvije osobe zbog prevare putem sms poruka

Pronađeni i oduzeti 12 mobilnih telefona, veći broj nosača sim kartica

Fena
21.02.2019 14:25

Izvršeni pretresi lokacija koje koriste privedeni

Foto: Ilustracija

Policijski službenici Odjeljenja za visokotehnološki kriminalitet Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, u saradnji s pripadnicima Policijske uprave Doboj, uhapsili su osobe inicijala S. P. i B. Š. na području Modriče zbog postojanja osnova sumnje da su izvršile krivično djelo kompjuterska prevara. 

Po naredbi Osnovnog suda u Modriči izvršeni su pretresi lokacija koje koriste privedeni te su pronađeni i oduzeti 12 mobilnih telefona, veći broj sim kartica, te drugi predmeti koji potječu od izvršenja krivičnog djela.

S. P. i B. Š. sumnjiče su da su krivično djelo izvršili od marta 2016. godine do dana hapšenja, korištenjem gotovo 300 telefonskih brojeva i više lažnih profila kreiranih na društvenoj mreži Facebook, slanjem SMS poruka i poruka putem Messangera, lažno se predstavljajući kao osobe poznate oštećenima, od njih tražili uplatu dopuna na SIM kartice u iznosima od 2 do 50 KM, saopćeno je iz entitetske policije.

Osumnjičeni su uplaćene iznose koristili kako bi izvršili uplate za online klađenje na sportskoj kladionici, a ovim krivičnim djelom pričinjena je materijalna šteta u do sada utvrđenom iznosu od oko 83.000 KM.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske pozivaju građane koji su imali slične situacije, odnosno koji su posredstvom mobilnih telefona dobijali slične sms poruke, da ta djela prijave u najbližu policijsku stanicu.

Komentari

NA VRH