KRIMINAL

Pljačkaši s puškama siju strah među trgovcima

Razbojnik preksinoć s pištoljem upao u mostarsku trgovinu. Sredinom mjeseca opljačkane dvije poslovnice “Intesa Sanpaolo banke” u Čapljini i Mostaru

Detalj s posljednje pljačke u Mostaru: Nasrnuo na radnicu

Piše: M. SMAJKIĆ

27.2.2019

Oružane pljačke na području Hercegovačko-neretvanskog kantona ne prestaju puniti stupce crne hronike. Apoteke, kladionice, trgovačke radnje, vozila brze pošte, zlatare, banke skoro su svakodnevna meta razbojnika koji, čemu javnost svjedoči u posljednje vrijeme, više ne biraju ni doba dana kako bi se domogli plijena.

Ušutkao radnicu

Tako su sredinom mjeseca usred dana opljačkane dvije poslovnice „Intesa Sanpaolo banke“ u Čapljini i Mostaru. U Mostaru je opljačkana i zlatara u prijepodnevnim satima, a razbojnici, osim što su dobro maskirani, skoro u pravilu su naoružani dugim cijevima.

Nerijetko su skloni upotrijebiti i silu pa se tako preksinoć razbojnik koji je upao s pištoljem u trgovačku radnju u Onešćukovoj ulici u Mostaru nije libio potrčati za prestrašenom radnicom, koja je u šoku istrčala iz objekta, te je zgrabio kako bi je ušutkao jer je dozivala pomoć.

Razbojnici usred dana upali u banku

Prethodno je s uperenim pištoljem pokupio pazar i pobjegao, kako to obično biva u ovakvim slučajevima.

Zanimljivo je da pripadnici MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona nijedno od ovih na desetine počinjenih krivičnih djela nisu rasvijetlili.

 Zgrabe plijen

Štaviše, policajci tapkaju u mjestu kada se radi o počiniocima ovih djela koji vrlo često zgrabe plijen od nekoliko desetina hiljada maraka.

Nove grupe

Iako se u javnosti stječe dojam da je HNK najgori u Federaciji kada je riječ o razbojništvima, Slađan Bevanda, ministar Kantonalnog MUP-a, ustvrdio je da to nije tačno.


Bevanda: Intenzivan rad policije

- Mi smo čak jedan od boljih kantona sasvim sigurno ako se pogledaju statistike. Doduše, u posljednje vrijeme su se pojavile određene grupe koje rade razbojništva. To se pojavi svako malo. Ali, policija intenzivno radi na tom problemu i sasvim je sigurno da ćemo to uskoro staviti pod nadzor – poručio je Bevanda.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.