PROCESI

Bombaš Željko Stevanović ostaje na liječenju

On je u neuračunljivom stanju 13. marta 2014. godine u autobus "Autoprevoza" ubacio ručnu bombu

Suđenje Željku Stevanović. O. Ma.

O. Ma.

1.3.2019

Željko Stevanović (55) iz Banje Luke, koji je 12. marta 2014. godine bombom ubio vozača gradskog autobusa Boru Topića (55), još će godinu ostati na liječenju u Zavodu za forenzičku psihijatriju na Sokocu. 

Tako je odlučio Osnovni sud u Banjoj Luci nakon što je detaljno analizirao nalaze koje su im dostavila čak tri tima vještaka psihijatrijske struke.

Okružni sud u Banjoj Luci je u junu 2014. godine Stevanovića proglasio krivim, te da je u neuračunljivom stanju 13. marta 2014. godine u autobus "Autoprevoza" ubacio ručnu bombu. U eksploziji je poginuo vozač Boro Topić, kome je bomba pala u krilo, a lakše su povrijeđeni putnici Goran Pećanac i Ivan Ivanović.

U presudi je navedeno da Stevanović boluje od paranoidne šizofrenije i budući da nije mogao shvatiti posljedice djela, nije mu se mogla izreći zatvorska kazna. Umjesto u zatvor, upućen je na obavezno liječenje u zatvorenoj psihijatrijskoj ustanovi i ta mjera mu je svakih godinu produžavana.

Nakon zločina Stevanović je pobjegao i skrivao se 36 sati, a za njim je organizirana jedna od najvećih policijskih potraga u BiH.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.