AKCIJA PRIZMA

Bunar "otpustio" dilere jer su krali heroin od mušterija

Nerma i Edis Bunar imali potpunu kontrolu nad svojom grupom, čiji su članovi imali „službene“ brojeve telefona

Federalni policajci odvode Bunara

Piše: Dž. PORAČANIN

15.3.2019

Kantonalni sud Sarajevo odredio je pritvor supružnicima Bunar, Edisu i Nermi, njegovoj majci Belki, za kojom je raspisana potjernica, te ostatku narkoklana koji su predvodili. Jedino su osumnjičenoj Esmeri Sinanović izrečene mjere zabrane.

Mijenjali brojeve

Belka Bunar jučer se predala u Federalnu upravu policije. Ekipa pod rukovodstvom bračnog para Bunar djelovala je kao „prodavnica droge“. Naredbe za dilanje imali su isključivo Edis i Nerma, koji su ostalima dijelili obaveze i zadatke. Članovi grupe imali su „radne“ brojeve telefona koje su dobivali od supružnika Bunar, a putem kojih su komunicirali s narkomanima. 

Također, Bunarovi „igrači“ nisu samo za njega prodavali drogu, nego su je povremeno i kupovali za vlastite potrebe, što je bio slučaj s Eldarom Spahićem, menadžerom kafića „Trezor“ na Marindvoru. Spahić je drogu prodavao gostima, a Bunar mu je „završavao“ kokain.

Dok je jedan vikend bio u Zagrebu sa suprugom Nermom, Bunarovu drogu čuvao je upravo Spahić. On je o svemu obavještavao Bunara, koji je svako malo provjeravao kako napreduje prodaja droge. Bunar je tako imao potpunu kontrolu nad Spahićem, ali i ostatkom grupe koju je zajedno sa suprugom Nermom stalno kontrolirao.

Edis i Nerma: Šefovi grupe

Ono što je inspektorima otežavalo istragu je činjenica da su Edis i Nerma Bunar stalno mijenjali brojeve telefona. Emir Curić, jedan od članova grupe, uživao je poseban status kod Bunara, u čije ime je prijetio dužnicima za drogu. Narkomanima je hvalio Bunarovu drogu, govoreći im da je vrhunska, a ukoliko ostanu dužni za heroin, prijetio je da će doći s Bunarom.

Sumnjivo ponašanje

Curić je za potrebe grupe nabavljao i oružje. Također, krao je po tržnim centrima, obijao je stanove i odnosio sve što mu se našlo pod rukom. Od namirnica do odjeće i tehničke robe. Činio je sve samo da dođe do heroina.

Kada su supružnici Bunar počeli sumnjati da ih policija prati i prisluškuje, promijenili su svoje ponašanje trudeći se da budu što manje sumnjivi.

Kako im ništa ne bi promaklo i kako bi mogli drogu skloniti na vrijeme iz stana u slučaju dolaska policije, postavili su dvije kamere iznad ulaza u zgradu gdje stanuju na Alipašinom Polju. Također, kamerama nije bio samo pokriven ulaz u zgradu nego i kompletna ulica Bajrama Zenunija, pa i šire.

Povremeno u grupi su se pojavljivali problemi, jer su se narkomani žalili Edisu Bunaru da, kada kupuju drogu, dobivaju „manje panjeve“ i da je heroin „slabiji“. Tako su Edis i Nerma shvatili da njihovi „radnici“ otvaraju paketiće droge kada ih preuzmu za prodaju te su ih “otpustili”.

Priznanje Bunarove tetke

Belka Bunar je nakon hapšenja sina pozvala svoju sestru A. P. i rekla joj da „počisti stan“. Svjedokinja je tokom saslušanja rekla da nije išla u stan, niti je ikakvu drogu našla. Priznala je da Bunar dila drogu.

Nema položen vozački

Tokom pretresa oduzeta je droga, 8.000 maraka od dilanja te Bunarov Audi Q7. Zanimljivo, Bunar uopće nema položen vozački ispit, a vozilo je registrirano na njegovu suprugu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.