NA ILEGALNOM TRŽIŠTU Metamfetamin, poznatiji kao kristal met

Alarmantna situacija: Opasna droga na ulicama Sarajeva

Uhapšen 27-godišnjak kod kojeg je policija pronašla paketiće spida i kristal meta. Poznat kao parti droga, ubrzava organizam i drži ga budnim

B. CERIĆ
27.03.2019 21:26

“Kokain siromašnih” proizvodi se u kućnim laboratorijima

Foto: Ilustracija

Da je jedna od najopasnih droga kristal met (krystal meth) već odavno na ulicama Sarajeva, dokazuje i vijest iz biltena Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo o hapšenju dilera drogom.

 Češće uzimanje

Sarajevska policija preksinoć je u centru grada, u ulici Branilaca Sarajeva, privela E. M. (27), kod kojeg su pronađeni pet paketića spida i tri paketića kristal meta.

Metamfetamin, poznatiji kao kristal met, droga je koja se lako sintetizira i brzo izaziva ovisnost, što dovodi do češćeg uzimanja droge i povećavanja doze.

Psiholog Aleksandar Milić iz Banje Luke navodi da je riječ o sintetičkoj drogi, koja je mnogo opasnija od biljnih.

- Cilj onih koji proizvode i prodaju droge je da kod ljudi postignu ovisnosti i oni ljude zarobljavaju u tu ovisnost. Uvjetno rečeno teške droge postižu jak efekt, a cilj narkomana je upravo da malom količinom postignu jak efekt. To je cilj i te supstance. U mojoj praksi ovisnici se nikad nisu zadovoljavali jednom supstancom, uvijek su eksperimentirali s više supstanci - objašnjava psiholog Milić.

  • Milić: Droga s jakim efektom
    Milić: Droga s jakim efektom

Prema njegovim riječima, i ova droga, poput drugih, izaziva promjene u ponašanju ovisnika, koji su skloni napadima i krađi radi nabavljanja novih količina.

Kristal met, koji je u Njemačkoj poznat i kao parti droga, ubrzava organizam i drži ga budnim. Konzument postaje euforičan, rastu mu samopouzdanje i libido, poslije čega dobije jake halucinacije, postaje paranoičan, nervozan i vrlo opasan po okolinu. Ovisnik o metu često ima osjećaj da mu po tijelu gmižu insekti pa se nekontrolirano češe dok ne napravi žive rane.

Laka proizvodnja

Kad se prestane s uzimanjem ove droge, ovisnik ne može da spava iako je umoran i ima probleme s koncentracijom. Kristal met ili, kako ga još nazivaju, “kokain siromašnih” lako se proizvodi u kućnim laboratorijima i jeftiniji je od drugih narkotika.

U Srbiji se ova droga još 2012. godine pojavila na ulicama

Fizičko propadanje

Kristal met može se uzeti kao pilula, ušmrkavati kao prah ili se ubrizgava injekcijom. Stručnjaci kažu da je višestruko opasniji od heroina i kokaina, jer djeluje pogubno na mozak i nervni sistem. Korisnik počinje fizički propadati, dobiva jezive ekceme i mjehuriće po cijelom tijelu, a veliki broj njih na kraju oboli od HIV-a.

  • Korisnik meta dobiva ekceme i mjehuriće
    Korisnik meta dobiva ekceme i mjehuriće

Oglasi

Komentari

NA VRH