NA LICU MJESTA

Za rođendan dobio na poklon “panj trave” pa završio u stanici

Piše: A. KAPO

1.4.2019

Policijska stanica Stari Grad, u raji poznatija kao Policijska stanica Logavina, nadimak je dobila po istoimenoj ulici u kojoj se nalazi. Riječ je o kultnoj policijskoj stanici, o kojoj su kružile razne priče još iz vremena bivše Jugoslavije. 

Kao što postoji mit da je robijašima najteže u zeničkom zatvoru, tako je oduvijek među rajom kružila priča da niko ne bi volio da završi s lisicama na rukama u Logavinoj. Stariji mangupi s čaršije čak su po imenima i izgledu znali policajce s kojima se nije smjelo zezati. Mlađu raju plašili su pričama kako se u toj stanici prijestupnici vežu za radijatore, da im se svašta radi...

Prekršajni nalog

Ekipa “Dnevnog avaza” bila je u noći sa subote na nedjelju upravo u Logavinoj, sa “crnim uniformama” Prve policijske uprave. Nismo se stigli ni pozdraviti kako treba, a naši domaćini Asad Ćosić i Siniša Kovačević već su nam rekli da upadamo u vozilu. Užurbano krećući uz rotaciju, upoznali su nas da su građani prijavili da se dvije sumnjive osobe nalaze u Mercedesu na Vratniku. No, nikog nismo zatekli.

Redom smo obilazili padinske ulice i naselja na desnoj strani Miljacke, a potom i na lijevoj, među Sarajlijama poznatijoj kao memli strani. Vozili smo se i tranzitom prema Lapišnici i Kozijoj ćupriji, gdje se nerijetko okupljaju narkomani. Na spomenutoj lokaciji već su bile njihove kolege, koji su kontrolirali osobe koje ulaze i izlaze iz bh. prijestonice.

Policajci češljaju vozilo

- Konzumentima narkotika interesantne su i lokacije kod Žute tabije i vidikovac na Zmajevcu – otkrivaju nam policajci.

Nastavili smo putem za Trebević. Od nekadašnje kultne kafane “Osmice” Salke Kiča ostale su samo ruševine i obližnji improvizirani parking. Izuzev ljubavnih parova, nikoga drugog nismo zatekli. Noć je bila mirna pa su naši domaćini napravili punkt kod nekadašnje Stare željezničke stanice na Bistriku. Redom su kontrolirali vozače i pretresali vozila. Osim jednog izdatog prekršajnoj naloga zbog zatamnjenih stakala, sve je bilo uredno.

U vožnji smo zaustavili Renault. Suvozač je posjedovao rizlu pa su policajci prečešljali vozilo. Opet je sve bilo uredno. Silazeći niz Vratnik, zatekli smo mladića. Policajci su ga kontrolirali i poručili mu da dobrovoljno preda ukoliko ima nešto nedozvoljeno.

Pretresanje osoba iz automobila

Pravdanje policiji

- Svakako ćemo te pretresti – rekli su policajci, nakon čega je mladić iz džepa za siću u novčaniku izvadio “panj trave” i predao ga policiji.

Upitali su ga je li to sve što ima predati, na šta je on potvrdno odgovorio i pokušao se opravdati.

- Rođendan mi je. Kad sam bio u gradu s rajom, dobio sam od jednog mladića. Ne prodajem i ne konzumiram. Uzeo sam, jer mi je rođendan, da se malo opustim – govorio je mladić, tvrdeći da ne zna identitet osobe od koje je dobio marihuanu.

Policajci nisu imali pardona pa su mu, govoreći mu zbog čega ga hapse, stavili lisice na ruke i odveli ga u stanicu.

Oduzet paketić marihuane

Zatvorio ga gazda?

Tokom patroliranja, na vezi smo čuli da je žena prijavila da je njenog sina, konobara, navodno zatvorio gazda u jednoj kafani i da mu ne dozvoljava da ide kući. Druga patrola izašla je na intervenciju, ali se ispostavilo da je kafana zatvorena i da je riječ o lažnoj dojavi.

Problem sa migrantima

Stari dio Sarajeva muku muči sa migrantima. Naši domaćini ispričali su nam da nerijetko kradu, narušavaju javni red i mir, a često ih zatiču i s narkoticima. Situacija se dodatno zakomplicira u ljeto, kad se turisti sjate na Baščaršiju...

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.