SVE SPREMNO

Stari Grad odlučuje o opozivu Ibrahima Hadžibajrića

Posebno je izazovno jer se referendum provodi u sezoni godišnjih odmora, a potreban je veliki broj članova biračkih odbora i drugog osoblja, kazao je

Hadžibajrić: Nalazi se u pritvoru. Twitter

22.7.2023

Građani općine Stari Grad u nedjelju, 23. jula, odlučuju o opozivu uhapšenog općinskog načelnika Ibrahima Hadžibajrića, što će biti prvi zabilježeni slučaj provođenja opoziva u Kantonu Sarajevo dosad.

Ozbiljan posao

Vedad Deljković, vijećnik u Općinskom vijeću Stari Grad, za „Avaz“ je kazao da je Komisija za provođenje opoziva profesionalno i nepristrasno pripremila sve aktivnosti za održavanje referenduma. Posebno je izazovno jer se referendum provodi u sezoni godišnjih odmora, a potreban je veliki broj članova biračkih odbora i drugog osoblja.

- Komisija je, i pored napada koji su postojali, pripremila sve aktivnosti i sve je spremno za održavanje referenduma u nedjelju, 23. jula. Koliko su Općinsko vijeće i Komisija odradili ozbiljno ovaj posao, dovoljno pokazuje činjenica da sada druge općine traže naše materijale, a posebno uputstvo. Ovim putem bih apelirao na Vladu FBiH da donese podzakonski akt koji će detaljnije opisati postupak provođenja opoziva, jer smo sada sve morali sami urediti - naveo je Deljković.

Deljković: Nakon 15 godina vrijeme je da okrenemo novi list. Twitter

Poziv građanima

Kada su u pitanju očekivanja, kazao je da je svjestan da, zbog činjenice da je sezona godišnjih odmora, izlaznost neće biti velika. Ali je uvjeren da će većina građana koji izađu na referendum biti za opoziv načelnika ove općine.

- Očekujem da građani neće dozvoliti da naša općina i dalje bude blokirana i u hibridnom režimu, te da je svima jasno da ovakvo stanje nije više održivo. Pozivam sve građane Starog Grada da izađu na referendum i glasaju za opoziv načelnika i tako omoguće nesmetan rad Općine koji neće biti opterećen sudskim procesima. Nakon 15 godina vrijeme je da okrenemo novi list i donesemo novu energiju u Stari Grad - istakao je Deljković.

Šta nakon referenduma

- Ukoliko građani izglasaju opoziv, Općinsko vijeće će donijeti neophodne odluke i sav materijal proslijediti Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) BiH. Nakon toga CIK treba donijeti odluku o održavanju prijevremenih izbora u roku od 60 dana. Na prijevremenim izborima očekujem da će Općina Stari Grad dobiti načelnika koji od prvog dana zna raditi posao, jer nema vremena za uhodavanje - rekao je Deljković.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.