FEDERACIJA BiH Automafija ne miruje

Pogledajte koja se vozila najviše kradu u BiH

Prošle godine u Federaciji BiH ukradena su 494 vozila, od čega najviše u Sarajevu - 279

B. C.

Dio ukradenih vozila završi i na otpadu


Da automafija i dalje ne miruje ukazuje i podatak da je za samo 24 sata u noći između 1. i 2. aprila na području Federacije BiH evidentirano šest krađa automobila. 

Inače, prema podacima Federalne uprave policije dostupnim na njihovoj internet-stranici, na području Federacije BiH, u periodu od januara do decembra 2018. godine, evidentirana su 494 krivična djela krađe motornih vozila, što predstavlja smanjenje za 24,46 posto u odnosu na isti period 2017. godine.

Za ova krivična djela prijavljeno je 76 osoba, što je manje 21 ili 21,65 posto u odnosu na uporedni period 2017. godine

U Sarajevu je u 2018. godini registrirano 279 teških krađa vozila, od toga su 74 vraćena vlasniku te je navedeni broj, u odnosu na 2017., smanjen za 152 ukradena vozila.

U prošloj godini u Tuzlanskom kantonu ukradeno je 97 vozila, u Herecegovačko-neretvanskom 43 i Zeničko-dobojskom 35 vozila.  

Prema statistici, i dalje se najčešće kradu Volkswagenova vozila, a prošle godine ih je ukradeno 261. Slijede Škoda, kojih je ukradeno 60, potom BMW, kojih je ukradeno 44, te 31 Audi.

Tokom februara 2019. godine Federalna uprava policije raspisala je 17 potraga za motornim vozilima, a obustavila sedam potraga za automobilima. U januaru su bile raspisane 32 potrage za vozilima, a 14 ih je bilo obustavljeno.

  • Marke vozila koja su se prošle godine u Federaciji BiH najčešće krala

    Marke vozila koja su se prošle godine u Federaciji BiH najčešće krala


Automafija prilikom krađe vozila koristi već prethodno ukradene automobile s nepripadajućim registarskim tablicima.

Grupe koje vrše ova krivična djela, najčešće su maskirane te naoružane pištoljima i automatskim puškama. Jedan od izvršilaca iz grupe čuva stražu dok drugi vrši nasilno otvaranje, obično vozačevih vrata, tako što presiječe lim ispod šteke vrata, nakon čega onesposobe mahanizam brave ili podesnim predmetom prave pritisak na sam uložak brave pa je tako onesposobe.  

Po ulasku u vozilo, kriminalci takozvanim dekoderom zaobilaze ili deaktiviraju imobilizator elektronskog uređaja u vozilu, koji sprečava pokretanje pogonskog motora bez originalnog koda, koji se nalazi u memoriji ključa vozila.

Nakon što otuđe vozilo, skrivaju ih na unaprijed pripremljenim lokacijama, unajmljenim garažama, parkinzima i slično. Jedan dio vozila preveze se izvan granica BiH, jedan dio se krivotvori na druge dokumente, a jedan dio se rastavi i proda u dijelove, dok se jedan dio vrati putem novčanog otkupa.

Dio vozila pronađe i policija koja apeluje na vlasnike da se sami ne upuštaju u povrat vizila zbog velikog rizika kojem se izlažu u kontaktu s kriminalcima.

  • Grafički prikaz broja ukradenih vozila po kantonima u 2018. godini

    Grafički prikaz broja ukradenih vozila po kantonima u 2018. godini


Kako sačuvati četverotočkaša

1. Uočavajte kretanje sumnjivih nepoznatih osoba u blizini stana (kuće) i parkinga i, u slučaju da vam je nešto sumnjivo, obavijestite policiju.

2. Kad napuštate vozilo, pa bilo to i nakratko, ugasite motor, izvucite ključ iz kontakt-brave, zaključajte vozilo i ne ostavljajte dokumenta.

3. Postavite dodatnu zaštitnu bravu za upravljač ili polugu za njegovu blokadu.

4. Ugradite alarmni uređaj i elektronsku blokadu motora (skriveni prekidač strujnog kruga).

5. Ugradite poluge za blokiranje mjenjača, papučice, kočnice i kvačila.

6. Zatvorite pomoćni krov i prozore.

7. Ne ostavljajte vozilo u zamračenom i pustom mjestu duže vrijeme bez nadzora.

8. U slučaju nestanka brave i uočenog oštećenja brave, obavijestite policiju, a nakon toga, promijenite bravu i vozilo premjestite na sigurnije mjesto.

9. Kad nadgledate svoje vozilo, pogledajte i susjedovo.

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na