KRIMINAL

Stotine uhapšenih krijumčara lijekova u velikoj evropskoj policijskoj akciji "Viribus", učestvovala i BiH

Razbijeno 17 organiziranih grupa, uhapšene 234 osobe i pokrenuto 839 sudskih postupaka

Nedozvoljene supstance koje je policija zaplijenila. Europol

Avaz.ba

9.7.2019

Istražitelji iz 33 države udružili su snage u velikoj antidoping-akciji "Viribus" kako bi se spriječila trgovina doping-supstancama i krivotvorenim lijekovima.

Istragu vode italijanska i grčka policija, a u njoj učestvuju Interpol, Evropski ured za borbu protiv prevara (OLAF), Svjetska antidoping-agencija (WADA), a akcijom koordinira Evropski policijski ured (Europol).

U Evropi je otkriveno devet ilegalnih laboratorija i zaplijenjene su 24 tone steroidnog praška. U akciji je razbijeno 17 organiziranih grupa, uhapšene su 234 osobe i pokrenuto je 839 sudskih postupaka. 

Zaplijenjeno je 3,8 miliona zabranjenih stimulansa i krivotvorenih lijekova, što uključuje doping-supstance i razne dodatke prehrani, objavio je Europol.

U akciji "Viribus" učestvovale su 23 države članice Europola (Austrija, Belgija, Bugarska, Hrvatska, Kipar, Češka, Danska, Finska, Francuska, Grčka, Njemačka, Mađarska, Irska, Latvija, Litvanija, Malta, Holandija, Poljska, Portugal, Rumunija, Slovenija, Španija, Velika Britanija) te deset drugih zemalja (Albanija, BiH, Kolumbija, Island, Sjeverna Makedonija, Moldavija, Crna Gora, Švicarska, Ukrajina i SAD).

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.