ŠOKANTNO

Ako me proglasi krivim, ubit ću pet policajaca!

Dobili smo službenu zabilješku u kojoj se kaže da je sekretaricu sudije telefonom nazvao muškarac i tražio da mu prenese da će, ukoliko ga osudi, početi ubijati policajce, rekao je Dominković

Općinski sud Orašje: Prijavi se pristupa veoma oprezno. Arhiv

Piše: N. TROGRLIĆ

13.7.2019

Na sto dežurnog inspektora odžačke policije jučer u poslijepodnevnim satima stigla je šokantna prijava sudije Općinskog suda u Orašju u kojoj se navodi da mu je dva dana ranije 53-godišnjak s područja općine Domaljevac-Šamac prijetio da će početi ubijati policajce ukoliko ga proglasi krivim!

Službena zabilješka

- U 14 sati smo dobili od sudije službenu zabilješku u formi krivične prijave u kojoj je navedeno da je dva dana ranije oko 13.20 sati njegovu sekretaricu telefonom nazvao muškarac i da je pogrdnim riječima vrijeđao sudiju. Naglasio joj je da uvrede prenese sudiji te da mu kaže da će, ukoliko ga osudi u postupku koji se protiv njega vodi u Općinskom sudu Orašje, ubiti pet policajaca. O svemu smo odmah obavijestili dežurnog tužitelja Kantonalnog tužiteljstva u Orašju i rukovodstvo policije - kaže Josip Dominković, portparol Kantonalnog MUP-a u Orašju.

U toku je istraga zbog sumnji da je izvršeno krivično djelo ugrožavanja sigurnosti, međutim u policiji kažu da ne mogu izlaziti s detaljima u javnost te otkriti identitet osoba dok se ne obave provjere i ne saslušaju sudija, njegova sekretarica i prijavljeni nasilnik te obavi vještačenje telefonskih poziva. 

Ozbiljne poruke 

Nedavno su slične prijetnje upućene nosiocima pravosudnih funkcija u manjem bosanskohercegovačkom entitetu.

Siniša Straživuk, jedan od osumnjičenih u predmetu "Trezor" koji se vodi pred Okružnim sudom u Banjoj Luci, prijetio je predsjednici Vijeća Snježani Kudrić.

Tužilaštvo je nedavno protiv njega podiglo optužnicu koju je krajem prošlog mjeseca Okružni sud u Banjoj Luci i potvrdio zbog prijetnji sutkinji upućenih preko Vibera. Straživuk je odbacio tvrdnje banjalučkog tužilaštva izjavivši tada da se „samo udvarao sutkinji i da je to sve bila šala".

Ni porodice nisu pošteđene

Osim Straživuka, još jedna osoba u RS, kako tvrde u pravosuđu, uputila je prijetnje pravosudnom uposleniku. Riječ je o Goranu Noviću, koji je prije nekoliko dana uhapšen na području Dervente!

Nović se sumnjiči da je prijetio smrću Nataši Božičković, tužiteljici Okružnog javnog tužilaštva u Doboju, ali i njenoj porodici. Službeni izvori tvrde da je uhapšeni Nović tokom kriminalističke obrade, navodno, priznao da je uputio prijeteće SMS-ove tužiteljici. Njegovo hapšenje tokom zasjede izveli su pripadnici MUP-a RS i policijski službenici Uprave za organizirani i teški kriminal istog MUP-a.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.