ISTRAŽUJEMO

Krajiški kanibal na Sokocu: Svaki kanton plaća smještaj za svog psihopatu

Produženo liječenje Sabahudinu Veliću iz Bosanske Krupe i trostrukom ubici Anti Ničeu

Anto Niče i Sabahudin Velić proglašeni neuračunljivim. Avaz

Piše: B. CERIĆ

8.8.2019

Krajiški kanibal Sabahudin Velić koji je sjekirom ubio majku Nasihu (60), a potom dijelove tijela jeo, kao i Anto Niče iz Livna koji je zaklao tri člana svoje porodice, ostaju do daljnjeg na čuvanju i liječenju u Zavodu za forenzičku psihijatriju na Sokocu, potvrdili su za „Avaz“ iz nadležnih pravosudnih institucija.

Doneseno rješenje

Sudija Općinskog suda u Bosanskoj Krupi prije nekoliko dana, nakon obavljenog postupka i saslušanja tima vještaka neuropsihijatara, donio je rješenje o nastavku liječenja Velića na Sokocu.

- Odmah po donošenju rješenja obavijestio sam Vladu Unsko-sanskog kantona da osiguraju novčana sredstva koja se moraju uplatiti Zavodu na Sokocu - kazao nam je Sead Komić, predsjednik Općinskog suda i Bosanskoj Krupi.

Velić se već šest mjeseci nalazi na Sokocu, a najduže se može zadržati godinu, nakon čega ponovo slijedi postupak provjere njegovog zdravstvenog stanja, kao i osiguranje novca za njegovo liječenje.

Prema pravilima Zavoda na Sokocu, dan liječenja za jednog pacijenta košta 100 maraka. Svaki kanton mora osigurati sredstva za liječenje svog osuđenog psihopate.

I iz Općinskog suda u Livnu potvrđeno nam je da se trostruki ubica iz njihovog kantona Anto Niče također nalazi na Sokocu.

Neograničena mjera

- Anto Niče je još na liječenju na Sokocu. Svakih šest mjeseci se vrši provjera - kazala nam je Marija Vila-Robović, tajnica u Općinskom sudu Livno.

Na Sokocu 92 pacijenta. Arhiva Avaza

Prema podacima Zavoda za forenzičku psihijatriju na Sokocu, trenutno se u njihovoj ustanovi liječe 92 osobe i nisu svi osuđeni ubice.

Sjekirom presudio majci

Stravičan slučaj u Mahmić Selu kod Bosanske Krupe otkriven je kad se Sabahudin Velić 14. septembra prošle godine sam predao policiji u Sarajevu i ispričao da je u dvorištu porodične kuće sjekirom ubio majku Nasihu. Nakon ubistva, otišao je klanjati, da bi poslije tijelo prebacio na drugo mjesto i zapalio ga. Budući da tijelo nije izgorjelo, ukopao je majku na drugo mjesto, a potom ga iskopao i ponovo prebacio u garažu, gdje ga je sjeckao kako bi razdvojio meso od kosti, koje je poslije jeo.

Izbo majku, brata i snahu

Prema optužnici, Anto Niče je zločin počinio 30. oktobra 2015. godine, nakon povratka iz zatvora, gdje je bio pritvoren zbog porodičnog nasilja. Nakon što je došao kući, sa čak 35 uboda kuhinjskim nožem usmrtio je majku Lucu (66), gluhonijemog brata Matka (46) ubio je sa osam uboda, a njegovu također gluhonijemu suprugu Sandru (44) izbo je šest puta i zatim pobjegao. Predao se samo iz straha da ne bude ubijen prilikom potjere.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.