OKRUTNI ZLOČINI SRODNIKA

Svirepa ubistva roditelja koja su šokirala BiH

Motivi za zločine uglavnom su narušeni odnosi unutar porodice i psihotične epizode izvršilaca

Privođenje Nezira Kamenice i Jusmila Eminića. Avaz

Piše: B. Cerić

7.10.2022

Javnost u Bih bila je šokirana nedavnim slučajem u Sarajevu nakon što je Jusmil Eminić (44) oca Jusufa (69) polio benzinom i zapalio. Riječ je o jednom od najokrutnijih ubistva. Jusuf koji dolazio u alkoholisanom stanju kući znao je fizički nasrnuti na Jusmila, svou suprugu i kćerku.


Podlegao opekotinama

Odnosi su eskalirali 1. oktobra kada ga je Jusmil ispred porodične kuće u sarajevskom naselju Buča Potok oca Jusufa polio benzinom i zapalio. Po dolasku poilcije Jusuf je još uvijek bio pri svjesti i rekao im je da mu je to uradio sin Jusmil koji je pobjegao s lica mjesta. Drugog dana Jusuf je u Kliničkom centru Sarajevo podlegao opekaotinama koje su zahvatile 75 posto njegovog tijela.

U našoj zemlji bilo je nažalost više slučajeva u kojima su nerijetko žrtve svirepih zločina bili roditelji. Motivi za zločine uglavnom su narušeni odnosi unutar porodice, a ubica se u pojedinim slučajevima izjašnjavao i kao žrtva.

Okrutna ubistva su bila i zbog psihotičnih epizoda izvršilaca, koji su u pravilu proglašavani neuračinjivim.


Policija na mjestu ubistva Selima Kopića. Avaz

Davio majku

Tako je Armin Šehagić iz Kaknja optužen je da je u neuračunjivom stanju na okrutan način ubio majku Emiru tako što je ušao u njenu spavaću sobu i bez ikakvog povoda je brutalno tukao rukama i nogama te je davio.

Ubistvo se desilo 14. juna ove godine, u njihovom stanu u Kaknju, a prema optužnici, počinio ga je u neuračunjivom stanju usljed psihotične epizode paranoidno-halucitornog tipa.

Alen Kopić prvostepeno je osuđen na sedam godina i sedam mjeseci zatvora za ubistvo oca Selima Kopića. On je 20. juna 2021. godineoko 13.45 sati , u ulici Kasindolskog bataljona, opština Istočna Ilidža, u pomoćnom objektu – garaži nakon verbalnog sukoba, metalnom šipkom dužine 102,5 centimetra,,u namjeri da ga ubije, više puta u predjelu glave udario svog oca.


Sjekirom usmrtio očuha, majku i nanu

Nezir Kamenica u Kantonalnom sudu u Sarajevu bio je prvostepeno osuđen na 20 godina zatvora jer je 2. maja 2017. u selu Bogušići kod Goražda ubio majku Zehru Kavazović, nanu Šemsu Džabija, te očuha Ifeta Kavazovića.

Kamenica je uzeo dvije sjekire, stavio za pas iza leđa, te riješio da na okrutan i podmukao način pobije ukućane. Očuha Ifeta, koji je bio za kompjuterom, s leđa je udario po glavi i tijelu. U tom trenutku ušla je njegova majka Zehra, te je Nezir jednu sjekiru zabio u vrata, a potom izvadio manju sjekiru iza pasa i počeo majku udarati po rukama, glavi i tijelu, zadavši joj šest udaraca. Nanu Šemsu je napao sjekirom u njenom krevetu na spratu udarivši je pet puta. Kamenica je na jednom ročištu rekao da je umjesto potpore članova porodice, doživljavao prijetnje, maltretiranja i sputavanje u življenju.


Velić smješten u medicinsku ustanovu. Avaz

Bihaćki kanibal jeo dijelove tijela majke

Kantonalni sud u Bihaću donio je presudu 2019. kojom je ustanovljeno da je Sabahudin Velić (33) u stanju neuračunjivosti ubio majku u septembru 2018. godine, te mu je odredio prislini boravak u zdravstvenoj ustanovi. Stravičan čin otkriven je kad se Velić 14. septembra sam predao policiji u Sarajevu i ispričao da je nakon što je majku usmrtzio sjekirom , otišao da klanja da bi nakon toga tijelo prebacio na drugo mjesto i zapalio ga. Budući da tijelo nije izgorjelo, ukopao je majku na nepoznato mjesto, a potom ga iskopao i ponovo prebacio u garažu, gdje ga je sjeckao raznim alatom kako bi razdvojio meso od kosti, koje je poslije jeo. Monstrum je razbacao jedan dio tijela po okolnim livadama i šumi, dok je drugi dio zakopao u blizini kuće. Priznao je tada da je, prije majke, zaklao i svog psa, jer je, kako je kazao, crni pas šejtan.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.