MISTERIJA Danima je bila na naslovnicama svih jugoslavenskih medija, ali i stranih listova

Nezapamćen zločin Šefke Hodžić iz Zvornika koji je šokirao jugoslavensku i svjetsku javnost: Svi su željeli smrtnu kaznu

Zgražavanje i osuda javnosti nad ovim slučajem nisu izostali

Piše: E. Š. / Avaz.ba

Šefka Hodžić: Vjerujte, jako mi je teško

Foto: YugoPapir


Juli 1991. godine: Čovjek se spotiče o svakodnevne životne probleme, ali i o svoje unutrašnje konflikte i traume kojih često i nije svjestan. A upravo te intimne protivrječnosti i razočaranja mogu ga gurnuti u provaliju i uništiti. 

- Kad sam čula da mi je kazna iz tuzlanskog suda potvrđena, gorko sam plakala. Vjerujte, jako mi je teško, ne može pusto srce izdržati, hoće puknuti - pisala je iz zatvora odvjetniku dr. Fili Filoti Šefka Hodžić, žena koja je uzbudila ne samo jugoslavensku već i svjetsku javnost.

A Šefka je bila optužena za zločin bez presedana: da je 6. oktobra 1969. godine oko 17 sati popodne upucala iz pištolja Aliju Hasanović, a zatim iz njene utrobe operativnim zahvatom izvadila živo žensko dijete. Zgražavanje i osuda javnosti nad ovim slučajem nisu izostali. Misterij Šefke Hodžić danima je bila naslovnica svih jugoslavenskih medija, a strani listovi, među kojima je najveći interes pokazao zapadnonjemački "Der Spiegel", pisali su o Šefki u nastavcima.

Ko je i kakva je bila žena koja je mogla napraviti takav zločin, bilo je najčešće pitanje na koje su ljudi i javnost tražili odgovor. 

NA VRH

Komentari