EKSKLUZIVNO

Šokantni prisluškivani razgovori sarajevskih dilera: Seksom plaćala heroin

"Role, sutra je sijelo" poručio je Enver Džanko prilikom naručivanja veće količine droge od Aldina Zornića

Piše: B. Cerić

21.8.2019

Uhapšeni imali razrađenu mrežu preprodaje - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz

“Dnevni avaz” u posjedu je presretnutih razgovora koje su istražitelji Federalne uprave policije snimili tokom višemjesečnog nadzora nad sarajevskim dilerima Aldinom Zornićem, Enverom Džankom, Edinom Džinićem, Arminom Mirvićem i Safetom Kurtovićem. Svima je nedavno produžena mjera pritvora, a svi su uhapšeni u akciji "Mak".

“Dnevni avaz” u posjedu je presretnutih razgovora koje su istražitelji Federalne uprave policije snimili tokom višemjesečnog nadzora nad sarajevskim dilerima Aldinom Zornićem, Enverom Džankom, Edinom Džinićem, Arminom Mirvićem i Safetom Kurtovićem. Svima je nedavno produžena mjera pritvora.


Slali poruke

Iz šifrirane telefonske komunikacije vidljivo je da je Aldin Zornić bio dobavljač heroina, kanabisa i amfetamina. Drogu je prodavao Edinu Džiniću i Enveru Džanki, koji su je, kao i ostali, preprodavali. 

U presretnutim porukama 20. aprila Enver Džanko od Zornića naručuje veliku količinu heroina. Džanko je tog dana poslao SMS poruku Zorniću: „Role, je li sutra sijelo?“, na šta mu on odgovara: „Naravno“. Džanko uzvraća porukom: „OK, Role“, a Zornić napominje: „U 10, Role“.

Grupa je uglavnom operirala na području općine Novi Grad u naselju Nedžarići, a glavno sastajalište s narkomanima bilo je pored „ruševine“, kako su nazvali devastiranu zgradu Doma penzionera.

Tako je 14. marta Muzafer Suljević zvani Muza sa Safetom Kurtovićem Sajom dogovarao kupovinu heroina.

- Možeš li do mene? - pozvao je Muza Kurtovića.

- Gdje si? - odgovara Sajo.

- Kod ruševine - napominje Muza.

- Šta ću ti ponijeti? - pita Sajo.

- Tri nula, onaj jedan i upaljač mi uzmi jedan pola marke - naručuje Muza, a policija ih presreće i kod njega pronalazi zamotuljak u ljubičastoj foliji u kojem je bio heroin.

Ugovorena cijena

Mjesec kasnije Muza naručuje drogu kod Edina Džinića i Safeta Kurtovića te traži „ona tri po dva nula i neka ih zajedno napravi ona bijela po dva nula“. 

Arnel Vejo zvani Ado 28. juna zove Edina Džanku i naručuje heroin „za petobanku“. Džanko zove svoju kćerku Edinu koju je angažirao za dostavu droge klijentima. 

- Dinčaro, joj 'vamo gužve, sad će ti doći Vejo, pa će ti pozvoniti, pa mu daj tri ona za petobanku, tri cvaje, sad će on pa mu daj tri crne. 

Istražitelji ubrzo stižu u sarajevsko naselje Hrasno i kod Arnela Veje oduzimaju heroin. Vejo je policajcima priznao da je korisnik droge i da od Džanke već šest mjeseci kupuje heroin i to za 20 i 50 KM.

Džanko je drogu, osim u Kantonu Sarajevo, prodavao i po Istočnom Sarajevu. Oni koji nisu imali novaca davali su i u naturi. Tako je Marjana Šubara 16. jula u svojoj izjavi kazala da je u više navrata nabavljala herion od Džanke u zamjenu za seksualne usluge. Također mu je i plaćala i to 30 KM za „dva panja“.

Kupovao 50 grama droge za 1.750 KM

Osim nabavke, Aldin Zornić je osumnjičen i da je prodavao veće količine droge. Tako je Alen Dodik ispričao policiji da je od njega svaki put uzimao 50 grama heroina za 1.750 KM. Primopredaju su obavljali u Buča Potoku. Posljednji put je kupio 50 grama heroina od Zornića 12. juna, kada mu se prestao javljati. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.