ISTRAGA U ODŽAKU

Bankomati opet lete uzrak

Građane oko 4.20 probudila strahovita eksplozija kada je, najvjerovatnije, plinskom metodom raznesen bankomat UniCredit banke

Istražitelji prikupljali tragove tokom uviđaja. Avaz

Piše: N. Trogrlić / Avaza.ba

12.9.2019

Panični poziv žene koja se nije predstavila jučer oko četiri sata ujutro na noge je digao policiju iz Odžaka kada je prijavljena strahovita eksplozija u centru grada.


Panični poziv

Dežurni policajac odmah je posumnjao o čemu se radi, a patrola je potvrdila njegove indicije na licu mjesta -bankomat UniCredit banke u Titovoj ulici dignut je uzrak!

- U 4.20 sati nazvala nas je žena koja je ispred poslovnice UniCredit banke čula jaku eksploziju. Patrola je uočila da je nepoznatom eksplozivnom napravom raznesen izlog banke te da je došlo do oštećenja bankomata i unutrašnjosti objekta - kažu iz MUP-a Posavskog kantona.

Na licu mjesta dežurni tužilac rukovodio je uviđajem. Fotografirano je mjesto eksplozije te su izuzeti tragovi.


Uzeli izjave


- Obavili smo informativne razgovore s građanima koji bi nam mogli dati korisne informacije o razbojnicima - dodali su iz policije.

Za sada se provjerava koliko novca je odneseno iz bankomata.

- Riječ je o profesionalno organiziranoj bandi koja obilazi gradove u BiH i eksplozijom uništava bankomate te krade novac. Zajedničko za većinu napada je da su izvršeni u ranim jutarnjim satima i to većinom oko četiri sata ujutro – pojasnio je izvor iz istrage.

Napad  na bankomat UniCredit banke u Bosanskom Šamcu 10. jula ove godine izvršen je također oko četiri sata ujutro, kada većina građana spava. Pljačka bankomata Raiffeisen banke početkom aprila ove godine ispred TC “Bingo” u Orašju također je izvršena u isto vrijeme.


Policija nemoćna


Dva dana nakon pljačke bankomata u Bosanskom Šamcu izvršen je eksplozivni napad i na dva bankomata ispred trgovačkog centra „Best“ u Novom Travniku.

U tom napadu lopovi nisu odnijeli nijednu marku! Razbojnička banda je u maju ove godine eksplozivom raznijela bankomat u Blagaju, a potom u Bišću Polju kod Mostara, a 24. jula u Hadžićima.


Najviše štete UniCredit banci

Većinu eksplozija na bankomatima pljačkaši su izazvali plinskom eksplozijom, a do sada nijedan napad nije rasvijetljen, niti su razbojnici uhapšeni. Prema službenim informacijama iz UniCredit banke, od početka juna prošle godine pa do danas na meti razbojnika najmanje 15 puta su bili bankomati ove banke, mada su razbojnici eksplozivom uništavali i bankomate drugih banaka u BiH širom zemlje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.