ZLOČIN Nastavljeno suđenje Zoranu Miloševiću za ubistvo djeteta

Stravično: Bebi smrskana lobanja

Povreda lobanje je nastala djelovanjem tupog i tvrdog predmeta, odnosno sudarom glave sa čvrstom podlogom, kazao je vještak sudske medicine Zdenko Cihlarž iz Tuzle

LJ. Ljubojević / Avaz.ba

Zločin se desio u kući u Zagonu kod Bratunca

Foto: Arhiva Avaza


U Okružnom sudu u Bijeljini jučer je nastavljeno suđenje Zoranu Miloševiću (30) iz Zagona kod Bratunca, optuženom za ubistvo petomjesečnog sina Miljana.

Lom potkoljenice

On je 24. marta ove godine, oko sedam sati ujutro, izvadio dijete iz kreveca i bacio ga na bračni krevet. Nakon toga je mališan pao na pod, a Milošević ga je udarao rukama i nogama. Nanio mu je teške povrede glave i tijela, usljed čega je beba i preminula u UKC Tuzla 3. aprila ove godine. Milošević  je živio u vanbračnoj zajednici s Jelenom Manjkalović.

Tročlano sudsko vijeće, kojim predsjedava sudija Mensur Đonlić, saslušalo je vještaka sudske medicine Zdenka Cihlarža iz Tuzle koji je u svom nalazu naveo da je smrt djeteta nastupila usljed povređivanja lijevog tjemenog dijela glave i teškog oštećenja važnih centara u mozgu djeteta.

Cihlarž je konstatirao i prijelom lijeve potkoljenice kod petomjesečnog djeteta, ali nije mogao ustvrditi da su ove dvije povrede nastale istovremeno.

  • Cihlarž:  Iznio nalaz

    Cihlarž: Iznio nalaz

    Foto: Arhiva Avaza


- Povreda lobanje je nastala djelovanjem tupog tvrdog predmeta, odnosno sudarom glave s čvrstom podlogom. Čak ni blagovremena ljekarska intervencija nije mogla spriječiti edem mozga i smrtni ishod bebe - istakao je Zdenko Cihlarž.

Na podsjećanje tužioca Ranka Kerovića da je optuženi Milošević izjavio da je bebu bacio na krevet, odnosno da je majka djeteta Jelena Manjkalović izjavila da je beba bačena na krevet i na pod, Cihlarž je izjavio da je krevet mekana podloga, te da je pod mogao biti ta čvrsta podloga na kojoj je izazvan prijelom  lobanje djeteta.

Drveni dijelovi

On je naglasio da je to bio zamah djetetovom glavom i udar u neku čvrstu podlogu ili u pod prostorije. I na dodatni upit sudije Mensura Đonlića, Cihlarž je ponovio da je ta čvrsta podloga mogla biti pod ili drveni, odnosno metalni rub kreveta.

Na ovom detalju insistirao je i branilac optuženog Miloševića, advokat Petar Bibić, podsjećajući da krevet, koji je na razvlačenje, ima drvene dijelove konstrukcije.

Najavljeno saslušanje optuženog

Sudskom vijeću je predočena  medicinska dokumentacija iz Bratunca, Zvornika i Tuzle. Suđenje će biti nastavljeno 2. oktobra saslušanjem svjedoka Tomislava Đukića s  Pala i saslušanjem optuženog Zorana Miloševića.

NA VRH

Podijeli članak na