SUD BIH

Bosanski "Pink Panther" osuđen na osam godina zatvora, mora vratiti skoro 2 miliona opljačkanog novca

Milosav Vesković obavezan je da solidarno, zajedno s osuđenim Anesom Kurbegovićem i Mladenom Mićićem, plati oštećenoj "Pavlović Internacional banci" 1.789.539,67 KM na ime naknade štete u pljački banke

Vesković: Pripadao grupi Darka Eleza. Arhiva Avaza

Piše: B. C. / Avaz.ba

4.10.2019

Sud BiH, nakon ročišta za razmatranje sporazuma o priznanju krivice, osudio je bosanskog "Pink Panthera" Milosava Veskovića na osam godina zatvora zbog organiziranog kriminala i razbojništava počinjenih 2005. godine.

Optuženi Vesković tereti se za krivična djela procesuirana u okviru predmeta kodnog naziva “Lutka” u Tužilaštvu i Sudu BiH, a postupak protiv njega je izdvojen, jer je više godina bio nedostupan pravosudnim institucijama BiH. Na teret mu se stavlja da je bio član grupe Darka Eleza iz Istočnog Sarajeva.


Presreli pošiljku novca

Vesković je obavezan da solidarno, zajedno s osuđenim Anesom Kurbegovićem i Mladenom Mićićem, plati oštećenoj „Pavlović Internacional banci“ 1.789.539,67 KM na ime naknade štete nastale izvršenjem pljačke, sa zakonskom zateznom kamatom počevši od 2. juna 2016. godine.

U avgustu 2005. godine, R. S. je, radi izvršenja krivičnog djela razbojništvo na štetu „Pavlović Internacional banke“, organizirao grupu za kriminal, kojoj je pristupio i Milosav Vesković. Pripadnici grupe pripremili su potrebnu opremu i vatreno oružje te prikupili saznanja o načinu i vremenu transporta novca na putnoj komunikaciji Han-Pijesak – Sokolac.

Dana 30. avgusta 2005. godine pripremili su zasjedu te, nakon što su zaustavili Audi A4, kojim su upravljala dva radnika „Pavlović Internacional banke“ iz Bijeljine, pod prijetnjom vatrenim oružjem i upotrebom fizičke snage, savladali i vezali radnike banke te ih, zajedno s vozilom, prevezli na ranije dogovoreno mjesto u šumi, gdje su ukrali 1.789.539,67 KM.

Radi izvršenja krivičnog djela razbojništva na štetu "Nove banke" A. D. Bijeljina, poslovnica u Istočnom Sarajevu, E. D. je u novembru 2005. godine organizirao grupu kojoj je pristupio i Milosav Vesković. Dana 9. novembra 2005. godine, nakon što je E. D. od njemu poznate osobe dobio dojavu da transport novca iz Sarajeva kreće u "Novu banku" Istočno Sarajevo, krenuli su u namjeri da vozilo presretnu te ukradu ukupno 2.215.500 KM.


Obračun sa zaštitarima

Kad je blindirano vozilo Kombi VW, vlasništvo „Security-Centuriona“, stalo ispred banke i otvorilo zadnja vrata, došlo je do pokušaja pljačke i upotrebe vatrenog oružja sa zaštitarima, koji su se pokušali odbraniti od napada, nakon čega su pripadnici grupe pobjegli sa mjesta događaja.

Veskovića, koji je izdržavao kaznu u zagrebačkom zatvoru Lepoglava, tražila je i Austrija zbog sumnje da je, kao član bande “Pink Panther”, učestvovao u pljačkama satova i zlatnog nakita, vrijednog 1,5 miliona eura.  

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.