BALKANSKA RUTA

BiH nije samo heroinski tranzit već i destinacija

BiH je postala pogodno tlo za sve vrste kriminala, pa tako i za trgovinu teškim drogama, kaže inspektor Mićo Letić

Letić: Porozne granice. Avaz

Piše: B. Cerić

4.12.2019

 Evropljani godišnje troše najmanje 30 milijardi eura na droge na maloprodajnom nivou, što tržište droga čini glavnim izvorom prihoda za organizirane kriminalne grupe  u Evropskoj uniji.


Tri pravca


Ova brojka navedena je u Izvještaju Evropske unije o prometu droga za 2019. godinu, koji su objavili agencija Evropski centar za praćenje droga i Europol.

U izvještaju objavljenom 27. novembra navodi se da se otprilike dvije petine od ukupnog broja (39 posto) troši na kanabis, 31 posto na kokain, 25 posto na heroin i pet posto na amfetamine i MDMA (ekstazi).

Ističe se da je region zapadnog Balkana ključna tranzitna regija za drogu i prekursore koji idu ka EU. Između ostalog, u izvještaju se spominje i Bosna i Hercegovina, koja predstavlja dio balkanske rute za trgovinu heroinom.

- Put od Afganistana preko Irana, Turske i Balkana predstavlja najkraću udaljenost i najviše direktan kopneni put do evropskih tržišta. To je i dalje ključni koridor za trgovinu heroinom u EU te za ostale droge i anhidrid sirćetne kiseline u drugom smjeru - navodi se u izvještaju.

Kriminalci heroin iz Turske isporučuju u tri pravca balkanske rute. Južni pravac ide kroz Grčku, Albaniju ili Italiju, koristeći pomorski i kopneni prijevoz.


Grafika balkanske rute heroina. Europol

Centralni pravac prolazi kroz Bugarsku, Sjevernu Makedoniju, Srbiju, Crnu Goru, Bosnu i Hercegovinu, Hrvatsku i Sloveniju, pa u Italiju ili Austriju. Trgovina heronim ovim pravcem obavlja se kopnenim putem.

Sjeverni pravac vodi iz Bugarske i Rumunije u Mađarsku, Austriju, Češku, Poljsku i Njemačku.

U nekim slučajevima heroin se privremeno čuva u skladištima na području Balkana prije transporta prema zemljama EU. Iran je sve značajnije središte trgovine velikom količinom heroina iz Afganistana i Pakistana do EU, preko Turske, duž balkanske rute, koristeći putnički prijevoz.


Pogodno tlo


Mićo Letić , inspektor MUP-a Kantona Sarajevo u penziji, ističe da su sigurnosne agencije u našoj zemlji  još  na nivou kanabisa i ekstazija i ostalih barbiturata koji su prisutni.

- Međutim, ključno je ono što sam ja davno rekao, da je BiH jedna od tranzitnih ruta trgovine drogom i, naravno, najžalosnije i najpogubnije je što postaje i destinacija. Da je BiH pogodno tlo za sve oblike kriminaliteta, tako i konzumiranje i destinacija veoma teških opojnih sredstava koja su još prisutna, poput heroina. Znači, postali smo destinacija, a poodavno smo mi tranzitna ruta zbog poroznosti graničnih prijelaza. Dobro je poznato da mimo graničnih prijelaza prolazi visokotarifna roba, a da ne govorima o narkotičkim sredstvima - napominje Letić.


Uobičajeni načini prijevoza

Uobičajeni način transporta za krijumčarenje heroina balkanskom rutom  i dalje su skrivanje u autobusima, automobilima i posebno kamionima. Međutim, na ovoj ruti sve je veća upotreba kontejnera za sve vidove prijevoza droge, uključujući i brodom preko Sredozemnog mora. To omogućava prijevoz većih količina heroina.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.