KRIMINAL

Beriz Kabilović i njegovi ljudi ostaju iza rešetaka: Novcem od droge kupovali nekretnine i skupocjena vozila

Određen jednomjesečni pritvor za 14 osoba

Kabilović: Vođa grupe. Avaz

Piše: B. C

21.12.2019

Kantonalni sud uTuzli odredio je jednomjesečni pritvor za 14 osoba koje su osumnjičene da su od 2014. do decembra 2019. godine u kriminalnoj organizaciji, koju je organizirao i vodio Beriz Kabilović (32), počinile krivično djelo organiziranog kriminala u vezi s većim brojem drugih krivičnih djela.

Pritvor je određen za Beriza Kabilovića (32), kao i za Selvera Salimovića (34), Adnana Požegića (32), Muju Mandžića (49), Ammara Adrovića (41), Amira Lisičića (38), Amera Beganovića-Hajdarevića (42), Adisa Šahinagića (34), Semira Mustafu (29), Admira Trumića (29) i Ermina Trumića (25). Određen je i za Armina Halilovića (23), koji se već nalazi na izdržavanju kazne zatvora, za Alena Jahića (34), koji se odranije nalazi u pritvoru, kao i za još jednu osobu koja je trenutno nedostupna organima krivičnog gonjenja.

Kabilović i još neki članovi grupe u nekoliko navrata su dogovarali, planirali i pripremali likvidacije određenih osoba s kojima su odranije bili u sukobu. Nasiljem, prijetnjama, zastrašivanjem da će zapaliti, uništiti objekte, izazvati tuče i uznemiravajući goste, od najmanje 40 vlasnika ugostiteljskih objekata u Tuzli i TK tražili su od 500 do 3.000 KM za navodnu zaštitu, koristeći to da u određenim objektima većem broju konzumenata i gostiju prodaju različite narkotike.

Kabilović, Salimović, Mandžić, Jahić, Požegić i još jedan član grupe osumnjičeni su i da su, kako bi prikrili porijeklo tako stečene imovine, ulagali novac u osnivanje određenih ugostiteljskih objekata i još nekih poslovnih aktivnosti u Tuzli, u nekretnine ili automobile, kao i u drugu skupocjenu robu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.