MOSTAR Istraga o eksplozijama u naselju Tekija

Dileru raznijeli dva skupa Mercedesa

Istražitelji misle da su eksplozije poruka Ganiju Kovačiju koji je nedavno uhapšen zbog krijumčarenja 40 kilograma kanabisa

M. Smajkić
25.12.2019 23:03

Kovači (desno) ispred Tužilaštva HNK

Foto: M. Smajkić

Snažna detonacija jučer je oko 4.10 sati potresla naselje Tekija u Mostaru. Brojni stanari okolnih zgrada su, kako nam je rečeno u MUP-u Hercegovačko-neretvanskog kantona, panično zvali policiju i prijavljivali im da su bačene eksplozivne naprave pod dva automobila parkirana pred zgradu prekoputa Fabrike duhana Mostar.

Obavljen uviđaj

Odmah su na lice mjesta upućene policijske patrole, nakon čega je utvrđeno da su usljed eksplozije skoro u potpunosti uništeni Mercedes ML i Mercedes CLS, kao i da je značajno oštećenje zabilježeno na automobilu Seat Ibiza, koji je bio parkiran u blizini, dok povrijeđenih osoba, nasreću, nije bilo.

Ranije osuđivan

Nakon obavljenog uviđaja, potvrđeno je da je oba Mercedesa koristio Gani Kovači (59), koji je s posinkom Adisom Mrndžićem uhapšen u subotu u Mostaru u akciji pripadnika  Državne agencije za istrage i zaštitu, a koji su u vozilu u kojem su bila njih dvojica pronašli 44 vreće u kojima je bilo 40 kilograma kanabisa.

  • Na vozilima pričinjena šteta
    Na vozilima pričinjena šteta Foto: M. Smajkić

 Kovačiju, koji je i ranije  osuđivan zbog krijumčarenja ljudi, nakon saslušanja u nedjelju u Tužilaštvu Hercegovačko-neretvanskog kantona, određen je jednomjesečni pritvor, dok se Mrndžić, potvrđeno nam je, brani sa slobode.

Također,  vjeruju da je ovo bila svojevrsna poruka za Kovačija nakon zapljene droge, a u slučaj su se, rečeno nam je, uključili i pripadnici SIPA-e.

Nepoznate naprave

Istražitelji još ne raspolažu informacijama o kakvim se eksplozivnim napravama radi jer, kako nam je rečeno, to će biti poznato nakon vještačenja. Za sada sve ukazuje na to da su  naprave bile postavljene ispod automobila.

Komentari

NA VRH