KRIMINAL

Koga je „nasmijani ubica“ Čaba Der htio ukloniti prije tri godine u Sarajevu

Čaba Der je, zajedno sa Baraninom Markom Gojčevićem, 2017. uhapšen u Sarajevu s pištoljem i “heklerom”, na kojima je bio montiran prigušivač

Čaba Der: Dobio zabranu ulaska u BiH na pet godina. Arhiv

Piše: A. Kapo / Avaz.ba

9.1.2020

Čaba Der, ozloglašeni ubica koji je odgovoran za nekoliko likvidacija širom Evrope, a koji je priznao ubistvo Beograđanina Nebojše Markovića, karijeru profesionalnog ubice počeo je još 2004. godine. 

"Nasmijani ubica", kako su ga prozvali mediji jer se smijao prilikom brutalnih likvidacija, svojevremeno je bio i u rukama sarajevske policije. Ali, krenimo redom.

Nakon hapšenja 2004. godine priznao je da je ubio novosadskog kriminalca Branislava Jelačića. Zločinu je prethodio sukob zbog utjecaja na novosadskom narkotržištu. Der ni tada nije imao problem da počini egzekuciju pred desetak gostiju. 

Utvrđeno je da je ubistvo naručio sada pokojni Vojislav Škrbić. Der je tvrdio da ga je Jelačić angažirao da "odradi neki posao", ali da je odbijao da ga isplati te mu prijetio. Zbog straha za vlastitu sigurnost, odlučio je da ga ukloni.

Interesantno je da je Čaba, prilikom bijega biciklom, pao i udario u parkirani automobil. Tada su izolirane mikročestice koje su se poklopile s pocijepanom trenerkom, pronađenom kod Škrbića, nakon čega se klupko zločina počelo odmotavati.

Poslije 12 godina robije zbog ovog ubistva, izašao je u februaru 2017., ali se nije zaustavio pa je redom ubijao u Amsterdamu, Budimpešti, Beogradu. Nakon dva mjeseca bijega, Čaba Der uhapšen je u Pragu.



Prvo ubistvo počinio još daleke 2004. godine. Arhiv

Interesantan je i bh. javnosti. Čaba Der je u martu 2018. godine, zajedno s Baraninom Markom Gojčevićem (29), osuđen na godinu zatvora zbog nedozvoljenog držanja oružja. Njih dvojica su u septembru 2017. uhapšeni u Sarajevu s pištoljem i “heklerom”, na kojima je bio montiran prigušivač. Der i Gojčević premješteni su nakon presude u zenički zatvor.

Platili su šest mjeseci kazne, koliko im je tada preostalo, nakon čega su protjerani iz BiH. Dvojac je u aprilu prošle godine preuzeo interventni tim Službe za poslove sa strancima BiH te im je, uz protjerivanje, izrečena i zabrana ulaska u BiH na pet godina. 

Crnogorski mediji tada su špekulirali da su u Sarajevo došli da likvidiraju odbjeglog Baranina Alana Kožara.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.