HAG

‘Nasmijani ubica’ ostaje u Češkoj?

Sastanku prisustvovali predstavnici Srbije, Mađarske, Holandije, Španije i Češke

Kamere ga snimile prilikom likvidacije u Amsterdamu

Piše: A. KAPO

16.4.2019

Multilateralni sastanak predstavnika pravosuđa Srbije, Mađarske, Holandije i Španije, koje su raspisale potjernicu za plaćenim ubicom Čabom Derom (38), poznatijem kao “nasmijani ubica”, održan je nedavno u Hagu u Holandiji, potvrđeno je za medije iz Ministarstva pravde Srbije.

Konačna odluka

Sastanku, koji je držan u strogoj tajnosti, prisustvali su i predstavnici Češke, na čijoj je teritoriji početkom marta i pao u ruke policije. U javnost su procurile tek šture informacije da su tokom sastanka sve države predstavile svoje predmete, odnosno zbog čega traže izručenje Dera. Druge detalje sastanka nije bilo moguće saznati. Poznato je da svi žele vidjeti Dera na optuženičkoj klupi, ali će konačnu odluku donijeti Ministarstvo pravde Češke. Česi, kako sada stvari stoje, imaju najviše šansi da se dokopaju Dera.

To je ranije za naš list izjavio i Marko Nicović, bivši prvi čovjek beogradske policije i član Svjetske asocijacije šefova policija. Nicović je pojasnio da Češka ima prednost zbog činjenice da je Der uhapšen u Pragu, ali i da je interesantan i češkim istražiteljima, jer se dovodi u vezu sa jednim profesionalnim ubistvom na njihovoj teritoriji.

Pištolji i perika

S druge strane, za razliku od Srbije, Mađarske, Holandije i Španije, koje Dera traže zbog svirepih likvidacija, Češka ga za sada zvanično tereti za falsificiranje dokumenata i ilegalno posjedovanje oružja. Prilikom hapšenja u hotelu “Amadeus” u Pragu pronađeni su dva pištolja, falsificirani dokumenti i perika, što upućuje na to da je Der bio spreman da počini novi zločin.

 Eksperti smatraju da bi Češka trebala cijeniti i težinu djela, kao i činjenicu da, osim srbijanskog pasoša, ima i državljanstvo Mađarske

Brutalne likvidacije

Srbija Čabu Dera traži zbog hladnokrvnog ubistva Nebojše Miloševića u beogradskom naselju Banovo Brdo, dok ga Mađarska potražuje zato što je na parkingu u Budimpešti brutalno likvidirao biznismena Lasla V. U Holandiji se sumnjiči za ubistvo Ivana Serdarušića u Amsterdamu. Španija, koja je posljednja uputila zahtjev za izručenje, želi ga, jer ga sumnjiči da je sa tri hica izrešetao Nebojšu Stojkovića, zvanog Stojke, vođu “rakovičkog klana”, koji je čudom preživio.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.