AKCIJA LIM 2

Kako je Edin Vrtić iz Konjica formirao grupu narkodilera, a ko je pristao na saradnju

Kao vođa grupe okarakteriziran Edin Vrtić iz Konjica, a uhapšen je i Mirza Baličevac iz Sarajeva

Pronađeno i jedno vozilo, zaplijenjen i novac. FUP

Piše: M. Aščić / Avaz.ba

30.1.2020

U akciji pripadnika Federalne uprave policije (FUP) kodnog imena "Lim 2" jučer je zbog nelegalne prodaje narkotika, prema naredbi Tužilaštva Kantona Sarajevo, uhapšeno 19 osoba, dok su dvije u bijegu i za njima se intenzivno traga.

Obavljen je i pretres na 24 lokacije u Sarajevu i Konjicu i zaplijenjena je veća količina droge i novca, između ostalog i kokain, heroin te precizne vage.


Bio u zatvoru


Tužilaštvo KS uhapšene sumnjiči da su od avgusta 2019. do januara ove godine na području Kantona Sarajevo i šire umišljajno i neovlašteno nabavljali, kupovali, držali, prenosili, nudili na prodaju i prodavali trećim osobama opojne droge, pri čemu su stekle veću novčanu dobit.

Ovo je još jedna uspješna akcija FUP-a na čelu s Ensadom Kormanom, direktorom ove policijske agencije.

Saznajemo da je kao vođa grupe, koja je rasturala drogu, okarakteriziran uhapšeni Edin Vrtić iz Konjica. On je višestruki povratnik u činjenju krivičnih djela. Nedavno se vratio s odsluženja zatvorske kazne. Više puta je hapšen zbog dilanja droge.


Edin Vrtić. Facebook

Pretres imovine


No, osim njega, ekskluzivno otkrivamo da su uhapšeni i Mirza Baličevca iz Sarajeva, Emir Rožajac, Semir Humić, Adem Vrtić, Haris Musić, Asim Avdić... Baličevac se u FUP-u branio šutnjom a 14 uhapšenih, je predato jutros Tužilaštvu.

Prema nezvaničnim informacijama “Avaza”, Adem i Edin Vrtić su amidžići. Obavljen je pretres Edinove kuće u Konjicu, u mjestu Podorašac. Saznajemo da je tokom ovih pretresa na raznim lokacijam pronađena i veća količina municije i oružja.

- Prilikom pretresa do sada je pronađena i oduzeta značajna količina materije koja asocira na opojne droge heroin, amfetamin, kanabis sativa L i kokain, vage za precizno vaganje, novac, mobilni telefoni i SIM kartice, jedno vozilo te alat podesan za otuđenje vozila, kao i  drugi predmeti koji potječu ili se dovode u vezu sa predmetnim krivičnim djelom - navedeno je iz FUP-a.

No, FUP je uspio dokumentirati kako je Vrtić uspio organizirati grupu narkolidera. Oni koji su pušteni, navodno su već pristali na saradnju s Tužilaštvom i mogli bi biti svjedoci. Saznajemo da FUP u Sarajevu ima brojne svjedoke koji su potvrdili za koga su i kako radili i ko je drogu dovozio u Sarajevo.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.