GRAČANICA

Tragedija: Od kuće bivšeg borca Armije RBiH ostale samo dvije sobice

Potresne scene dočekale su nas jutros na zgarištu porodične kuće

Piše: H. Čalić / Avaz.ba

5.2.2020

Potresne scene dočekale su nas jutros na zgarištu porodične kuće demobilisanog borca Mustafe Pašalića Paše (80) i njegove supruge Kemije.

Primanja su slaba, on je odskora počeo primati 168 KM mjesečno, a njegova supruga ima penziju od 375 maraka. Uvijek su živjeli skromno, ali se nikome nizašta zamoliti nisu htjeli. Sinoć, dugu zimsku noć, moleći Boga da iz jakog vjetra ne počne padati kiša, oka nisu sklopili. Jučer oko 16 sati ostali su i bez kuće, progutala ju je vatrena stihija u velikom požaru. 

Zahvaljujući vatrogascima PVJ Gračanica, koji su sa četiri vozila i cijelom vatrogasnom jedinicom s komandirom Dževdetom Čamdžićem na čelu, na požarište u Pašalićima stigli za 15 minuta, spašene su dvije sobice u kojima Pašo, supruga i sin mogu zanoćiti, ali ne zadugo. Krov je u potpunosti izgorio.

- Oka nismo sklopili. Samo da ne počne padati, i ovo stvari u ove dvije sobice bi bilo upropašteno. Najlon koji su ljudi sinoć postavili da nas malo zaštite odnio je vjetar. Zahvalan sam vatrogascima, hvala i gradonačelniku koji je odmah došao na moj belaj i obećao da će za nekoliko dana kuća dobiti krov - rekao je Mustafa.



Vatrogascci spasili dvije sobice. H. Čalić

Nusret Helić, načelnik Gračanice, obećao je pomoć.

 - Mi znamo da je Pašo uvijek teško živio i obavljao najteže poslove u onom sistemu, istovarajući šlepere cementa, pijeska, soli. Bio je borac Armije sve vrijeme i mi ćemo u njegovu kuću dovesti u red i požarište sanirati. Čim je čuo za Pašin slučaj, javio se i vlasnik d.o.o. “Halidović” Senad Halidović iz Pribave i obećao građu za krov, naše je ostalo - izjavio je jutros Helić.

Uz to što je još u šoku zbog požara, Mustafa Pašalić Pašo tužan je što mu je u krovu izgorjelo 25 velikih paketa sa po 30 vrijednih knjiga koje se sakupljao 50 godina. Traži, kupuje, pa preprodaje knjige i tako preživljava.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.