HUMANOST

U požaru ostao bez vrijedne kolekcije pa na poklon dobio 400 knjiga

Zahvaljujući dobrim ljudima, obnovljen krov na Pašalićevoj kući

Hiljadu knjiga izgorjelo u požaru na kući porodice Pašalić. Avaz

Piše: H. Čalić / Avaz.ba

15.2.2020

Za samo nekoliko dana, 80-godišnji demobilisani borac Armije RBiH Mustafa Pašalić Pašo doživio je veliku nesreću, a onda i sreću. U požaru mu je izgorjela kuća, ali je, zahvaljujući pomoći dobrih ljudi, prije svih poduzetnika, Gradske uprave Gračanica, Islamske zajednice, za nekoliko dana na zgarištu „osvanuo“ novi krov.

Čuvao za sebe

Jučer je Pašu „obasjalo sunce“, kada je u prostorijama MZ Gračanica na stolovima vidio ogromnu hrpu knjiga. Veće radosti za njega, kako je rekao, nema.

Znajući da se Pašalić 25 godina bavi uličnom prodajom knjiga, članovi Unije mladih Gračanice, na čijem je čelu Ajdin Topčagić, uz pomoć članova MZ, animirali su učenike dvije gradske osnovne škole i druge građane i pokrenuli su akciju prikupljanja knjiga.

U prostorijama MZ Gračanica uručen mu vrijedan poklon. Avaz

Svi su znali da je Mustafi u požaru na tavanu izgorjelo oko hiljadu vrijednih naslova, koje nije želio prodati, već ih je čuvao za sebe.

Najbolji drug

- Hvala dobrim ljudima što su mi pomogli da pokrijem kuću, da moja porodica ima gdje živjeti. A ovo s knjigama me ostavilo bez riječi. Sada ću imati šta prodavati svojim Gračanlijama i od toga živjeti. Za mene je knjiga najveće bogatstvo i najbolji drug – poručio je Pašalić.

Štand u gradu

Mustafa je od mladih dana zavolio knjigu. Danju je radio najteže poslove, a noću bi čitao sve što bi mu došlo do ruke. Poslije rata, kao demobilisani borac nije mogao dobiti nikakav posao pa je počeo pronalaziti stare knjige i prodavati ih na malom štandu u Gračanici.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.