ISTRAGA

Mladi policajac uhapšen jer je priveo supruga zamjenice glavnog tuzlanskog tužioca

Prema policijskim izvorima, tužiteljica Mirzeta Begić i njen suprug Mujaga obratili se policajcima riječima "znate li ko smo mi"

Savić: Narušeno pravo na odbranu. Arhiv

Piše: Ad. A. / Avaz.ba

21.2.2020

Tatjana Savić, advokatica koja zastupa uhapšenog tuzlanskog policajca T. O. (24), kojeg terete da je navodno prilikom kontroliranja u saobraćaju supruga zamjenice glavnog tužioca TK Mirzete Begić prekoračio službene ovlasti, kazala nam je danas da joj je zabranjen kontakt s klijentom.  








Obrazloženje advokatice

- U 10 sati pokušala sam da posjetim klijenta u prostorijama MUP-a TK i tada sam obaviještena da se on nalazi u nadležnosti Federalnog MUP-a i da je neophodno njihovo odobrenje za posjetu. U 10:15 sati obratila sam se FUP-u i postupajući istražitelj me obavijestio da mu je potrebna dozvola postupajućeg tužioca. Telefonom je pozvao tužioca i rekao da čeka povratnu informaciju. Nakon 10 minuta istražitelj me obavijestio da je tužilac odbio dati dozvolu za posjetu. Time je došlo do teškog narušavanja prava na odbranu. Imajući u vidu da sam već podnijela zahtjev da glavni federalni tužilac ovaj predmet uputi drugom tužilaštvu u rad, ovakvo postupanje Tužilaštva TK dodatno opravdava moj zahtjev - pojasnila je advokatica Savić.

Inače, hapšenje mladog policajca izazvalo je veliku buru među pripadnicima tuzlanskog MUP-a. On je, kako nam je otkrio jedan od njegovih kolega, priveden prije tri dana, nakon što je u rutinskoj saobraćajnoj kontroli zaustavio supruga Mirzete Begić, zamjenice glavnog tužioca Tužilaštva TK Mujagu Begića.


Prijenos nadležnosti

Tokom kontrole, kako nam je pojasnio naš izvor, Begići su mu se obratili riječima: "Znaš li ti ko smo mi!?" Mujaga je zbog naročito drskog ponašanja i omalovažavanja policijskog službenika uhapšen i odveden u Policijsku stanicu.

Tužilaštvo TK: Je li na pomolu skandal. Arhiv

Kolega koji je bio s T. O. u patroli je, također, uhapšen, ali je pušten na slobodu i, kako saznajemo, u predmetu će imati status svjedoka.

Očekuje se reakcija Sindikata MUP-a TK, iz čijih redova se tvrdi da mladi policajac slovi za poštenog službenika.

- Čekamo da nam FUP preda izvještaj o počinjenju krivičnog djela i onda ćemo podnijeti Federalnom tužilaštvu zahtjev za određivanje tužilaštva koje će voditi slučaj - kazao nam je Admir Arnautović, portparol Tužilaštva TK koji je najavio da će se tokom dana detaljnije očitovati o ovom slučaju.

Navodno se policajcu na teret stavljaju dva krivična djela zlostavljanje u službi i protupravno lišenje slobode. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.