PRESUDE

Pucao na policiju: Hasanbašiću 13 godina zatvora

Presuda je izrečena nakon ponovljenog suđenja

Tokom privođenja Hasanbašića. Arhiv

Piše: O. Ma. / Avaz.ba

26.2.2020

Okružni sud u Banjoj Luci osudio je Mustafu Hasanbašića (42) iz Tešnja na 13 godina zatvora zbog pokušaja ubistva dvojice policajaca u Glavicama kod Doboja i drugih krivičnih djela. 

Presuda je izrečena nakon ponovljenog suđenja i Hasanbašić je proglašen krivim za pokušaj ubistva, prinudu, nedozvoljeno posjedovanje oružja i neovlašten promet droge.

U presudi se navodi da je Hasanbašić, zajedno s Benjaminom Ćostovićem, koji je nakon sporazumnog priznanja krivice osuđen na godinu i po zatvora, napao patrolu MUP-a RS, u kojoj su bili Nermin Suljić i Almir Zaimović. Policajci su ih uočili kako konzumiraju i prepakuju drogu u Glavicama.

- Kada je vidio policiju, Hasanbašić, za kojim je bila raspisana potjernica zbog izbjegavanja zatvorske kazne, počeo je bježati. Odbacio je torbu iz koje je izvadio pištolj, a u njoj je ostavio paketiće spida. Policajci su mu naredili da stane, a on se okrenuo i ispalio hitac prema njima - navodi se u presudi.


Tokom privođenja Hasanbašića. Arhiv

Dok je Hasanbašić bježao, Ćostović je prišao patroli i pesnicom udario policajca Suljića, usljed čega je on nehotice ispalio hitac iz pištolja. Ćostović je pokušao policajcu oteti oružje, ali je savladan. 

Hasanbašić je za to vrijeme pobjegao u Doboj, gdje mu je poznanica S. S. pozvala taksi. Po dolasku vozila Hasanbašić je taksisti Zdravku G. rekao da vozi, a kada su naišli na policijski punkt, pištoljem je zaprijetio taksisti da ih obiđe i ne staje.

Vidjevši da policajac prilazi vozilu, on je taksistu istjerao iz automobila, sjeo za volan i nastavio da bježi. Policajac Stanko Đ. je zapucao na vozilo, ali je Hasanbašić umakao. Dolaskom u mjesto Rajčevo na području Zeničko-dobojskog kantona izašao je iz vozila i nastavio pješke. Otkriven je u mjestu Palučak kod Jablanice, gdje je i uhapšen.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.