PROCESI

Naida Karić zbog korone ostala bez advokata

Advokat Izet Baždarević, koji zastupa Naidu Karić, ne smije se kretati, a u istoj situaciji je i advokat Josip Muselimović, koji brani Senada Basarića, ubicu Irme Forić

Karić: Advokat joj pod mjerama. Arhiv

Piše: B. Cerić / Avaz.ba

6.4.2020

Mjere zabrane kretanja zbog koronavirusa umnogome su otežale održavanje sudskog procesa, a neka suđenja morat će se odgađati do daljnjeg, jer pojedini advokati zbog starosne granice ne smiju izlaziti iz svojih domova.

Tako je fatalna hostesa Naida Karić, optužena za paljenje Golfa Mine Mateljan, ostala bez svog branioca, sarajevskog advokata Izeta Baždarevića.



Odgoda pretresa

Nastavak suđenja Naidi zakazan je za narednu sedmicu i, kako doznajemo, već je upućen zahtjev Općinskom sudu u Sarajevu da se pretres odgodi. 

Suđenje Naidi Karić u završnoj je fazi te trenutno nije moguće da joj se nametne mlađi branilac po službenoj dužnosti, kao i da se nađe zamjena, jer novi advokat nije upoznat sa predmetom.


Naida Karić - Avaz
Naida Karić - Avaz
Naida Karić - Avaz
Naida Karić - Avaz
Naida Karić - Avaz

U sličnoj situaciji našao se i poznati mostarski advokat Josip Muselimović, koji se, također, ne smije kretati. On u Sarajevu zastupa Senada Basarića, optuženog za ubistvo Irme Forić.

Basariću je nedavno potvrđena optužnica i ovih dana se očekuje zakazivanje pretresa radi izjašnjena o krivici.

- Sud me još nije obavijestio. Poziv nisam dobio, a mogu me obavijestiti telefonom, kao što su me do sada obavještavali - kazao je za "Avaz" advokat Muselimović.


Udarci daskom

On napominje da će za to ročište naći zamjenu, ali će biti problem kada se zakaže suđenje. Predmet protiv Basarića spada u prioritete, jer se optuženi nalazi u pritvoru te se njegovo suđenje ne može odgađati do okončanja epidemije. 

Basarić se tereti da je između 15. i 17. septembra 2019. godine u stanu na Dobrinji Irmi Forić nanio teške, po život opasne povrede, usljed kojih je i preminula. U optužnici se navodi da je Basarić uhvatio Irmu za kosu te joj glavu udarao o tvrdu podlogu. Tu se nije zaustavio, već ju je uhvatio za vrat i davio, a na kraju ju je udarcima tupim, tvrdim predmetom (najvjerovatnije daskom za meso) izudarao u predjelu desnog uha. Tijelo je prekrio narandžastim peškirom i napustio stan.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.