BANJA LUKA

Tužilaštvo formiralo predmet zbog smrti trudnice

Trudnica Ilijane Manojlović najvjerovatnije umrla od sepse

UKC RS: Izuzeta dokumentacija. Arhiva

Avaz.ba

24.4.2020

Okružno javno tužilaštvo Banja Luka formiralo je predmet o smrti trudnice u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske, nakon što je od Policijske uprave Banja Luka zaprimilo medicinsku dokumentaciju izuzetu iz ove zdravstvene ustanove.

Iz OJT Banja Luka dodaju da je dokumentacija izuzeta po naredbi dežurnog tužioca i to od trenutka prijema u bolnicu trudnice Ilijane Manojlović do njene smrti.


UKC RS: Izuzeta dokumentacija. Arhiva

- PU Banja Luka nije preduzimala bilo kakve druge procesne radnje, a na osnovu ovog zaprimljenog materijala Tužilaštvo je formiralo KTA-predmet o događaju - navodi se u saopštenju Tužilaštva.

Obdukcija tijela preminule trudnice izvršena je 20. aprila po naredbi ovog Tužilaštva u Zavodu za sudsku medicinu RS.

- Nalaz obdukcije još uvijek nismo primili a njime će biti utvrđen tačan uzrok smrti trudnice i Tužilaštvo će na osnovu toga utvrditi postoje li u konkrentom slučaju propusti i odgovornost ljekara ili ne postoje, te u skladu sa tim će tada odlučiti da li će formalno-pravno otvoriti istragu ili ne. Navedenom predmetu dali smo apsolutni prioritet u radu i pored toga što Tužilaštvo radi sa smanjenim kapacitetom, zbog pandemije korona virusa - kažu u Tužilaštvu. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.