BIHAĆ

Bivši direktor "Agrokomerca" osuđen na 26 mjeseci zatvora

Erminu Mujiću je izrečena i mjera zabrane obavljanja djelatnosti

Privođenje Ermina Mujića 2017. godine u Sarajevu. Avaz

B. C. / Avaz.ba

4.5.2020

Bivši direktor "Agrokomerca"  Ermin Mujić (51) nepravosnažno je osuđen na dvije godine i dva mjeseca zatvora, a sud mu je izrekao i mjeru zabrane u trajanju od tri godine, saopćeno je iz Tužilaštva Unsko-sankog kantona.

Općinski sud u Bihaću osuđen je zbog više krivičnih djela, i to primanja dara ili drugih oblika koristi, pokušaja zloupotrebe položaja ili ovlaštenja i neuspjelog podstrekavanja na pronevjeru u službi. 


Izrečena sigurnosna mjera

Također, Općinski sud u Bihaću je presudom Mujiću izrekao sigurnosnu mjeru zabrane obavljanja funkcije direktora ili člana uprave javne ustanove i javnog poduzeća u trajanju od tri godine, računajući od dana pravosnažnosti presude, s tim što se vrijeme provedeno na izdržavanju kazne ne uračuvana u trajanje ove mjere.

Kantonalno tužilaštvo Unsko-sanskog kantona je 14. marta 2018. godine podiglo optužnicu protiv Mujića i stavilo mu na teret tri tačke. Optužen je da je u oktobru 2017. godine od A. N. zahtijevao dar od 45.000 KM kako bi u ime dioničkog društva „Agrokomerc“ Velika Kladuša s njim zaključio ugovor o zakupu poslovnih prostorija, a potom u novembru 2017. godine od ove osobe primio „ratu“ od 25.000 KM prethodno označenih novčanica.

Privođenje Mujića. Avaz

- Također, stavljeno mu je na teret da je u oktobru i novembru 2017. godine podstrekavao A. N. da prisvoji sredstva koja su na namjenskom računu deponirana za plaćanje zakupnine dioničkom društvu „Agrokomerc“ Velika Kladuša, te da ova sredstva preda njemu u vidu dara, o kojim Mujićevim prijedlozima je lice A. N. obavijestilo organe krivičnog gonjenja, navodi se u saopćenju.

Stranke imaju pravo žalbe

Trećom tačkom optužnice mu je stavljeno na teret da je u periodu od 1.juna 2016. godine do 13. novembra 2017. godine propustio fakturisati iznose mjesečne iznose zakupnine društvu lica A.N. čime bi za dioničko društvo „Agrokomerc“ Velika Kladuša nastupila šteta u iznosu od preko 42.000 KM. Očekivao je da će na ovaj način A. N. prisvojiti navedeni iznos i iskoristiti ga kako bi Mujiću dao dar koji je tražio, međutim A .N. nije pristao na navedeno, već i dalje priznaje iznose zakupnine koje ima prema dioničkom društvu „Agrokomerc“ Velika Kladuša.

Protiv ove presude stranke imaju pravo izjaviti žalbu Kantonalnom sudu u Bihaću.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.