BANJA LUKA

Tužilaštvo traži veće kazne za Vidovića i Bulatovića

Sud je obezbjeđivalo na desetine pripadnika Intervente jedinice Sudske policije RS sa dugim cijevima, kao i pripadnici PU Banja Luka, koji su doslovno okružili zgradu suda

Dovođenje Bulatovića u Sud. O. Matavulj

Piše: O. Matavulj / Avaz.ba

19.5.2020

Pod velikim mjerama obezbjeđenja u Vrhovnom sudu RS održano je žalbeno ročište u postupku protiv Saše Vidovića i Aleksandra Bulatovića, koji su nepravosnažno osuđeni na 37 godina zatvora zbog ubistva Miroslava Lazarevića u oktobru 2016. godine u Istočnom Novom Sarajevu. 


Dojave o bombi

Sud je obezbjeđivalo na desetine pripadnika Intervente jedinice Sudske policije RS sa dugim cijevima, kao i pripadnici PU Banja Luka, koji su doslovno okružili zgradu suda. Razlog tome je što su ranije suđenja u ovom predmetu odgađana zbog dojave o bombi, ali i činjenice da je prije izricanja prvostepene presude u septembru prošle godine u Novom Sadu ubijen Aleksandrov otac Željko Bulatović, pa su mjere bezbjednosti podignute na najviši nivo.

Republički tužilac Dragica Glušac žalbom je tražila strožije kazne za optužene.

- Izrečene kazne nisu srazmjerene iskazanoj upornosti, bezobzirnosti i teškim posljedicama krivičnog djela. Od suda tražimo da uvaži žalbu Tužilaštva i da preinači prvostepenu presudu i optuženima izrekne kazne od po, najmanje, 25 godina zatvora - rekla je Glušac.


Jake policijske snage. O. Matavulj

Tim odbrane žalbama je ukazivao da nema dokaza da su optuženi počinili krivično djelo za koje se terete, smatrajući da je prvostepena presuda nezakonita.

- Tražimo da se osuđujuća presuda ukine ili da se izrekne oslobađajuća presuda - rekao je Vidovićev branilac Rusmir Karkin.

Vidović je, kao i na ranijim ročištima, tvrdio da je nevin.

- Nisam ubio Miroslava Lazarevića. Nisam imao nijedan razlog da učestvujem u njegovom ubistvu - rekao je Vidović.


Policijska vozila ispred Suda. O. Matavulj

Bulatovićevu žalbu iznijeli su advokati Mirko Dabić, Mirna Delalić i Milan Petković, ocjenjujući da je činjenično stanje u prvostepenoj presudi pogrešno i nepotpuno. Smatraju da je došlo i do bitnih povreda postupka, kao i da je cijela istraga bila površna i neutemeljena, pa su zatražili ukidanje presude.

Bulatović je rekao da je i sam mislio pisati žalbu, navodeći da mu presuda nije razumljiva.

- Ništa iz presude ne razumijem da bi se na to mogao žaliti - rekao je Bulatović.


Pripemili i organizovali ubistvo

Prvostepenom presudom Vidović je osuđen na 19, a Bulatovića na 20 godina zatvora. Oglašeni su krivim da su pripremili i organizovali ubistvo Lazarevića, koji je 16. oktobra 2016. godine izrešetan u Golfu 7 u Istočnom Novom Sarajevu. U presudi se navodilo da su ubice pobjegle ukradenim terencem BMW X5 koji je nedugo nakon ubistva zapaljen ispred zgrade u Aleji lipa u Sarajevu. U njemu je izgorjela automatska puška iz koje je pucano i dva okvira metaka, od čega se 26 aktiviralo od visoke temperature. Građani su nakon paljevine vidjeli dva muškarca kako se udaljavaju od zapaljenog vozila i na osnovu opisa uhapšeni su Vidović i Bulatović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.