TRGOVINA LJUDIMA

"Avaz" saznaje: Ljubo Seferović uhapšen zbog kupovine maloljetnice za 2.000 KM

Maloljetnica je ubrzo izuzeta od supruga i zajedno s bebom smještena u sigurnu kuću

Piše: O. Matavulj / Avaz.ba

10.7.2020

Ljubo Seferović - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz

MUP RS podnio je izvještaj Tužilaštvu RS o novom slučaju trgovine djecom, odnosno maloljetnom romkinjomiz Mostara koju je njena majka Almasa S. za 2.000 KM prodala Jasminu Seferoviću i njegovom ocu Ljubi Seferoviću, poznatom iz predmeta ubistva Dženana Memića iz Sarajeva.

- Izvještaj je podnesen zbog sumnje da su prijavljeni od decembra 2018. do februara 2020. godine u Banjoj Luci izvršili krivično djelo trgovina djecom - navode u MUP-u RS.

Kako saznajemo Jasmin Seferović se tereti da je vrebao, držao i prihvatio 17-godišnju maloljetnicu radi zaključenja prisilnog braka i eksploatacije njenog rada. 

Prisilni brak je "sklopio" njegov otac Ljubo Seferović koji je, da bi dobrio pristanak, njenoj majci isplatio 2.000 KM. Alamasa S. je na to pristala i kćerku prodala za pomenuti iznos.

Da sve bude još šokantnije istražioci su pronašli i zvaničan trag kupovine.

- Utvrđeno je da je maloljetnica kupljena, odnosno plaćena novčanim transferom preko Western uniona - tvrdi izvor blizak istrazi.


S jednog od ranijih ročišta. Arhiv

Kao što je "Avaz" pisao istraga je pokrenuta nakon što je maloljetnica u martu zatečena kako s bebom prosi banjalučkim ulicama. Predata je banjalučkom Centru za socijalni rad, a budući da je djevojka iz Mostara kontaktirali su kolege iz tamošnjeg Centra za socijalni rad. 

Oni su im saopštili da djevojka živi u vanbračnoj zajednici i da o svemu obavijeste njenog supruga što je i učinjeno. 

Međutim, kada je Jasmin, u pratnji svog oca Ljube, došao po suprugu socijalni radnici su primjetili da je ona veoma uplašena pa su odlučili da sve detaljno provjere.

Kontaktirali su njenu majku, koja im je ispričala da kćerku nije vidjela dvije godine, uz šokantne tvrdnje da je oteta iz njihovog porodičnog doma. Maloljetnica je ubrzo izuzeta od supruga i zajedno s bebom smještena u sigurnu kuću. 

U istragu se potom uključila Uprava za organizovani i teški kriminalitet MUP-a RS koja je utvrdila da je majka zapravo prodala kćerku za 2.000 KM radi braka sa Jasminom. 

Podsjećamo, Ljubo i Bekrija Seferović, bili su optuženi za izazivanje i prikrivanje saobraćajne nesreće u kojoj je smrtonosne povrede zadobio Dženan Memić, ali u u Kantonalnom sudu u Sarajevu ponovo su oslobođeni optužbi. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.