ZATRAŽEN PRITVOR

Modriča: Na prevaru od građana dobijao SMS dopune pa se onda online kladio

Navodno je riječ o Sinišu Pejiću koji je odranije poznat policiji

Hapšenje u operativnoj akciji kodnog naziva "Mreža". Ilustracija

Avaz.ba

28.7.2020

Osoba čiji su inicijali S.P. iz Modriče uhapšena je u operativnoj akciji kodnog naziva "Mreža" s ciljem rasvjetljavanja krivičnih djela kompjuterska prevara, kojom je nezakonito pribavljeno oko 200.000 KM, koliko je do sada otkriveno.

- Akciju su realizovali policijski službenici Odjeljenja za visokotehnološki kriminalitet Uprave kriminalističke policije Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske - rekla je Srni načelnica Odjeljenja za odnose sa javnošću MUP-a RS Mirna Miljanović. 

Osoba se sumnjiči da je na društvenoj mreži Facebook, korištenjem javno dostupnih fotografija i informacija kreirao naloge na ime tih osoba, nakon čega je u namjeri pribavljanja protivpravne imovinske koristi korištenjem aplikacije Messenger doveo u zabludu veći broj fizičkih osoba koje je naveo da izvrše kupovinu i slanje SMS dopuna na više telefonskih brojeva vjerujući da pomažu njima poznatim osobama.

Miljanović je dodala da je novac pribavljen na ovaj način osumnjičeni upotrijebio za dopunu računa za online klađenje kojim su mu kroz višestruke isplate isplaćeni različiti novčani iznosi. Osumnjičeni će danas biti predat Okružnom javnom tužilaštvu u Doboju radi određivanja mjere pritvora.

Srna saznaje da je riječ o Sinišu Pejiću koji je odranije poznat policiji. On je uhapšen i prošle godine zajedno sa Benjaminom Šabićem, također iz Modriče, zbog kompjuterske prevare kojom su nezakonito pribavili blizu 83.000 KM.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.