PRIZNAO NOVO UBISTVO

Ko je Milenko Lakić: Turkovićev i Legijin surovi ubica

Osuđeni višestruki ubica Zijada Turkovića kojem je „naglo proradila savjest

Milenko Lakić. Avaz

Piše: D. Hadžović/Avaz.ba

11.8.2020

Milenko Lakić Laki, prije nekoliko dana ponovo je uzburkao javnost u BiH, nakon što je dao pismenu izjavu advokatu Dušku Toiću da je on bio taj koji je usmrtio Slobodana Ilića Boksera iz Bijeljine, a ne Jugoslav Eraković Juco koji je za ovaj zločin osuđen 2008. godine na 18 godina zatvora. Prema tvrdnjama Tomića, Lakić je odlučio je da ispravi nepravdu jer je on u međuvremenu dobio dijete, a Eraković nema djece, pa smatra da i on treba da stvori porodicu, poslije 12 godina ležanja na robiji za nešto za šta nije kriv.

No, ko je Milenko Lakić, osuđeni višestruki ubica kojem je „naglo proradila" savjest.



Lakija je prenijelo


Prema presudi Suda BiH, od pet likvidacija za koje je osuđena grupu Zijada Turkovića, Lakiću je dokazano da je direktno izvršio dva. Lakiću su dokazana hladnokrvna ubistva Vernera Ajdarija i Marija Tolića, dok je učestvovao u ubistvu Rajka Milovanović koji je i sam bio dio Turkovićeve zločinačke organizacije. Ajdari i Tolić skupa su likvidirani 25. marta 2010. godine. Kako se desilo ovo dvostruko ubistvo, na suđenju grupi Zijada Turkovića detaljno je opisao svjedok pokajnik Sead Dumanjić. Likvidacija se desila na Bistriku, u kući njegovog prijatelja Edina Džihanića, kojem je rekao da mu kuća treba radi „derneka“. Prvi su u kuću došli Dumanjić i Rajko Milovanović , a potom su ušli Turković, Lakić i Tolić. Sudeći po njegovom ponašanju, Tolić u tom trenutku nije bio ni najmanje svjestan šta ga je očekivalo:

- Tolić je zvao telefonom i pokušavao nabaviti kokain, a u kuhinji je bilo desetak piva pa sam im donosio da piju. Zika je s osmijehom pričao o betonskom grobu u Kaknju (Tolić i Mekić su, prema Kalenderovom iskazu, htjeli tu sahraniti Turkovića nakon što ga ubiju, op. a.). I Tola se na to smješkao. Laki je odjednom skočio s fotelje i prislonio Toli pištolj na potiljak. Izvadio mu je mali pištolj iz džepa. Rekao mu je: “Je l’ to hoćeš pištolj da izvučeš?”, a Tola mu je odgovorio: “Nije, oko, ja to uvijek nosim.” Poslije je Laki opet skočio i udario Tolu u prsa nogom. Tolin Porsche bio je vani, a unutra je bio Ajdari - rekao je Dumanjić.


Sead Dumanjić, svjedok pokajnik. Avaz

Turković je nagovarao Tolića da pozove Ajdarija unutra, a on je govorio da on ne treba slušati njihove razgovore.

- Zika je otišao po Ajdarija i doveo ga unutra. On je bio visok i krupan momak, a sjeo je na Zikino mjesto. Ruksak s oružjem bio je na hodniku, a Rajko je hodao oko vrata. Laki je sjedio i bio je veoma nervozan. U rukama je imao niklovani “škorpion” sa prigušivačem. Tola ga je smirivao i govorio mu: “Nemoj, oko, što ti to treba.”

Ajdari je kazao da se baš naspavao u Tolinom autu i protegnuo se, a Laki se igrao “škorpionom”, prebacujući ga iz ruke u ruku. Kada je to Ajdari vidio, rekao je: “Šta je ovo?” Laki je ustao, napravio korak, ispružio ruku i ispalio četiri-pet hitaca u Ajdarija, u glavu i pluća – ispričao je Dumanjić, šokiravši sve u sudnici.

Nakon toga uslijedio je kultni odgovor Dumanjića, kada je na pitanje tužiteljice Dijane Kajmović kako su ostali reagovali nakon ovog ubistva odgovorio:

- Ništa, kao da se ništa nije desilo. Tola je samo pogledao. Lakija prenijelo - kaže Dumanjić.


Tolić i Ajdari, surovo likvidirani od Lakića. Avaz

Dumanjić je potom opisao i kako je ubijen i Tolić

- Prihvatio je to i Tola. Nastavila se normalna priča. Ajdari je ostao mrtav onako kako je sjedio, samo je zavratio glavu nazad. Puklo mu je staklo na naočalama i oko oka je bilo krvi. Tola je počeo kombinirati kako da ga zakopaju. Htio je da se inscenira da je Ajdari otišao sa Mekićem. Nakon toga sam opet otišao u kuhinju da im donesem piva, muzika je sve vrijeme bila puštena. Odjednom sam čuo Tolu kako govori: “Nemoj, Laki”, i začula su se tri, četiri ili pet prigušenih pucnjeva. Rajko mi je rekao: “Jesi li vidio kako Laki ubi Tolu?” – opisao je Dumanjić.

Kada su izašli iz kuće na Bistriku, tvrdi Dumanjić, Lakić se ponosno hvalio svojim djelima:

- Kada smo sjeli u auto, Laki je prokomentirao da je u sedam dana ubio troje. Isto kao da su paščad bila pobijena. Zijad je otišao kući, a Lakija sam odvezao u stan na Ciglane– objasnio je Dumanjić..

Razlog za ubistvo Tolića, bila su, kako se saznalo na suđenju, dugovanja koja je imao prema Zijada Turkoviću. Tijela Dumanjića i Ajdarija pronađena su šest mjeseci kasnije, u šumi na Ivan Sedlu.


Naveo ga da samom sebi iskopa sebi grob


Posebno je jeziva bila likvidacija Rajka Milovanovića koje se desila u aprilu 2010. godine, nekoliko dana nakon što je i sam učestvovao u likvidaciji Ajadrija i Tolića. Prema riječima Željka Đurića, svjedoka Tužilaštva BiH, Lakić je tražio od njega da Milovanovića odvede do mjesta kod Janje pored Drine gdje treba da iskopa rupu. Nakon što je Milovanović ranije iskopao rupu, on se zajedno sa Đurićem, Danijelom Planinčićem i Milenkom Lakićem iz Bijeljine vozio do tog mjesta gdje je kopao.

- Tokom vožnje Lakić je kazao Milovanoviću: 'Doći će dvije osobe. Je l' problem da ih odradiš?' Rajko je kazao da nije nikakav problem. Kad je spomenuo 'dvojicu', ja sam se prepao. Mislio sam da će ubiti mene i Planinčića. Tada sam od šoka izgubio kontrolu nad vozilom te smo smakli s puta", kazao je Đurić.

Kada su došli u blizinu tog mjesta, Đurić je ostao u automobilu nekoliko minuta da preparkira automobil.

- Kada sam došao do mjesta gdje je bila rupa, vidio sam da je u rupi Rajko. Noge su mu virile, dok je ostali dio tijela već bio zakopan. Laki je pušio, dok je Planinčić zatrpavao leš. Laki mi je kazao da pomognem i onda sam ja rukama počeo nabacivati zemlju u grobnicu, kazao je Đurić, istakavši da je raka bila plitka, te da nisu u nju mogli staviti i kofer koji je pripadao Milovanoviću, nego su ga bacili u Drinu.

Vještačenjem je dokazano da je Milovanović ubijen metkom u potiljak. Drugo dvoje žrtava za koje je osuđena grupa Zijada Turkovića, Mithata Mekića i njegovu trudnu djevojku Lusije Salas Kortez (Lucia Salas Cortez) u njihovoj kući je likvidirao lično Zijad Turković u martu 2010. godine.

Bio pripadnik JSO

Bio pripadnik Legijevih „crvenih beretki“

Pored Turkovićeve, Lakić je bio pripadnik još jedne kriminalne grupe, zloglasne Jedinice za specijalne operacije (JSO), čiji je komandant Milorad Ulemek Legija osuđen na 40 godina zatvora zbog organizovanja ubistva premijera Srbije Zorana Đinđića. U ispovijesti koju je 2011. dao za Hayat TV, Lakić je rekao da je „crevene beretke“ trebalo pobiti jer su postali životinje:

- Mi nismo odgovarali nikome osim državi i trebalo nas je samo pobiti kad su stali ratovi. Trebalo nas je nekako na foru pobiti, na nekoj paradi, jer su napravili 300 životinja", rekao je Lakić.

Milorad Ulemek legija, komandant JSO-a. Arhiv

Tada je Lakić otkrio da su mu narkotici bili podsticaj pri činjenju brojnih kriminalnih djela:

- Mene privode čitav život, dok god budem hodao. Znači, kod mene dođeš i naručiš, isto kao flašu rakije. Naručiš, bolan, ili pljačku ili otmicu ili iznudu. Momentalno! Kad tebe kriminalna grupa moli za nešto da uradiš, prema zakonu, ti se pitaš, ne pitaju se oni, ti si iznad njih. Ja žuto (heroin) povučem i 'fiuuuu', posao! Ima gdje sam privođen, da je Uglješa naredio da ubijem tog i tog, da je Joca naredio da ubijem tog i tog, da je Đoka naredio da ubijem tog i tog, Turković tog i tog", ispričao je Lakić.

Lakić je kao pripadnik JSO-a učestvovao u ratu na Kosovu.

Presuda

Zbog izvršenja ubistava te brojnih drugih kriminalnih djela,  Lakiću je kao jednom od najbližih saradnika Zijada Turkoviža u aprilu 2015. godina potvrđena konačna presuda u trajanju od 35 godina zatvora. Ovom presudom za pet godina smanjenja prvostepena kazna kada je osuđen na 40 godina zatvora.

Da li su ova ubistva samo vrh ledenog brijega u kriminalnoj karijeri Lakića te da li je on zaista ubio i boksera Jugoslava Erakovića Jucu kako je odlučio naprasno da prizna, za nadati se je da će pokazati naknadne istrage, te na taj način pravda biti barem malim dijelom zadovoljena.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.