IMA PROŠIRENA PRAVA

Legija u zatvoru četiri puta mjesečno prima posjete, osam puta telefonira i nije u izolaciji

Iz Uprave krivičnih sankcija navode kako su netačni i neosnovani navodi da Milorad Ulemek Legija boravi u takozvanoj samoizolaciji i da viđa samo pripadnike Službe za obezbjeđenje

Milorad Ulemek Legija: Stupio u štrajk glađu. Arhiv

L. S. / Telegraf

4.11.2021

Nekadašnji komandant Jedinice za specijalne operacije Milorad Ulemek Legija, koji je osuđen na maksimalnu zatvorsku kaznu zbog najtežih krivičnih djela, kako je medijima prenio njegov advokat Aleksandar Kovačević, počeo je odbijati zatvorsku hranu.


Ulemekov advokat naveo je da je Legija stupio u štrajk glađu jer je skoro 18 godina u pritvoru i strogoj izolaciji u ćeliji, tokom kojih mu je navodno sve vrijeme uskraćeno pravo na resocijalizaciju i napredovanje tokom izdržavanja kazne, pravo na rad, školovanje, pravo na posjetu bliskih osoba u posebnim prostorijama i posjete drugih osoba, kao i ustavom garantirano pravo da bude obaviješten o razlozima zbog kojih mu se produžava boravak u samici svake dvije godine.

Pravo na posjete bliskih srodnika

Iz Uprave krivičnih sankcija potvrdili su da Legija odbija hranu koja se sprema u zavodu.


- Zakon o izvršenju kazne zatvora za krivična djela organizovanog kriminala se u svim svojim odredbama primjenjuje na sva osuđena lica u Posebnom odjeljenju, kao i Pravilnik o kućnom redu Posebnog odjeljenja. To se odnosi i na osuđenog Milorada Ulemeka. Naglašavamo da Uprava za izvršenje krivičnih sankcija postupa u potpunosti u skladu sa ovim zakonom i dužna je da poštuje Pravilnik o kućnom redu u Posebnom odjeljenju - kažu iz Uprave.


Dodaju da u ono što Zakon o izvršenju kazne zatvora za krivična djela organizovanog kriminala dozvoljava, kao i taj Pravilnik, spadaju proširena prava osuđenih osoba koje se posebno dobro vladaju.


- Naglašavamo da je u slučaju Milorada Ulemeka ta zakonska mogućnost u svim važnim segmentima izvršenja kazne i dobrobiti ovog osuđenog lica iskorištena. Sva proširena prava osuđenim licima u Posebnom odjeljenju odobrava upravnik KPZ Požarevac (Zabela) uz saglasnost suda. Prema ovom zakonu i Pravilniku, osuđeno lice u Posebnom odjeljenju ima pravo na posjete bliskih srodnika - supruge, djece, roditelja, braće, sestara, usvojenika, usvojitelja - i branioca i drugih lica koja nisu bliski srodnici i osuđeno lice Milorad Ulemek to pravo od početka koristi. Štaviše, njemu je dozvoljeno da se viđa češće s članovima porodice što spada u jedno od proširenih prava koje odobrava upravnik zavoda, uz saglasnost suda - dodaju.


Zakonom i Pravilnikom predviđeno je da osuđeni ima pravo na posjete jednom mjesečno u trajanju od sat vremena, a Legija, kako kažu, već nekoliko godina unazad ima posjete tri do četiri puta mjesečno i to u trajanju od dva sata, bez fizičkih prepreka, što znači da i u tom dijelu uživa u proširenom pravu.


- Kad je riječ o pravu na telefoniranje, osuđeno lice, prema Pravilniku, ima pravo na telefonski razgovor sa bliskim srodnicima najviše dva puta mjesečno u trajanju od 15 minuta. U slučaju osuđenog lica Milorada Ulemeka, njemu je već nekoliko godina dozvoljeno da telefonira četiri puta mjesečno, što je još jedno od proširenih prava koje mu je odobreno.



Milorad Ulemek Legija. Arhiv

Od početka epidemije koronavirusa, od marta 2020., svim licima u Posebnom odjeljenju, uključujući i Ulemeka, dozvoljeno je telefoniraju i dvostruko više, a to je osam puta mjesečno. To znači da imaju pravo na telefonski razgovor u trajanju od dva sata mjesečno. Opet naglašavamo da se uvijek rukovodimo glavnim razlozima, a to su dobrobit lica i humano izvršenje kazne, ali i važnošću psihosocijalne podrške od momenta izbijanja pandemije. Ovi razlozi se odnose apsolutno na sva osuđena lica u cijelom sistemu koji su, zbog situacije s koronom, dobili mogućnost da po prvi put komuniciraju sa svojim porodicama putem "Skajpa" i "Vibera" - objašnjavaju iz Uprave.



U vezi s navodima da Legija boravi u takozvanoj samoizolaciji i da viđa samo pripadnike Službe za obezbjeđenje, iz Uprave navode da su ti navodi neosnovani i netačni.


- Ističemo da je Ulemeku godinama unazad omogućeno da boravi tri puta dnevno van sobe i to po dva sata napolju, dva sata u tereteni i dva sata tokom društveno-sportskih aktivnosti. To znači da on provodi šest sati dnevno van sobe. Svaki njegov boravak van sobe provodi u društvu i interakciji s jednim, dva ili tri osuđena lica tako da takvi navodi nisu tačni - napominju.


Osim prijema paketa, svim osuđenim licima u Posebnom odjeljenju dozvoljeno je da obavljaju kupovinu u kantini, kao i da naručuju proizvode koje zavod potom nabavlja.



Prioritet u dijagnostici i pregledima

- Naglašavamo i da su sva osuđena lica smještena u svojim sobama u skladu s pomenutim zakonom i Pravilnikom koji se u svojim odredbama podudara s uredbama mnogih zatvorskih sistema u Evropi i svijetu. Također, sva lica imaju pravo na zdravstvenu zaštitu, i to 24 sata dnevno. Zdravstvenu njegu dobivaju u zavodskoj bolnici ili Specijalnoj zatvorskoj bolnici u Beogradu, ukoliko za tim ima potrebe. Ako postoji potreba za daljim medicinskim zbrinjavanjem, uprava ovog zavoda ima ugovor o saradnji s Vojno-medicinskom akademijom u Beogradu i Kliničkim centrom Srbije.


Ističemo i da osuđena lica u Posebnom odjeljenju imaju prioritet u dijagnostici, pregledima i svakom drugom medicinskom zbrinjavanju u navedenim ustanovama u odnosu na druge pacijente, što je posebno dobilo na značaju od izbijanja pandemije koronavirusa - zaključuju iz Uprave.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.