OPĆINSKI SUD ZENICA

Refiku Kurgašu 7,5 godina zatvora zbog spolnog odnosa s djetetom

Uhapšen u martu 2017. godine, dok je bio u društvu maloljetne djevojčice koju je odranije poznavao

Refik Kurgaš: Branio se sa slobode. Arhiva

Piše: D. Pašalić / Avaz.ba

15.8.2020

Refik Kurgaš, biznismen i bivši predsjednik Kantonalnog odbora Stranke demokratske aktivnosti (A-SDA) Zeničko-dobojskog kantona, osuđen je na sedam i po godina zatvora, saznaje “Avaz”. 

Presuda je na Općinskom sudu u Zenici izrečena prekjučer, a Kurgaš je nepravomoćno osuđen zbog krivičnog djela spolni odnos s djetetom. 

Podsjetimo, Kurgaš je uhapšen u martu 2017., dok je bio u društvu tada 13- godišnje djevojčice, koju je odranije poznavao. Kako nezvanično saznajemo, Kurgaš je dva puta imao spolni odnos s maloljetnom djevojčicom, a uhapšen je u tadašnjem restoranu motelu “Maredo” u Zenici.

Ovaj postupak konačno je, nakon više od tri godine, dobio sudski epilog, a Kurgašu je za djela za koja se teretio prijetila maksimalna kazna zatvora od osam godina.


Kurgaš: Veza s maloljetnicom. Arhiva

Podsjetimo, već prilikom hapšenja Kurgaša odmah se oglasila Stranka demokratske aktivnosti, kazavši da je, ukoliko se dokaže ovo krivično djelo, Kurgaš završio političku karijeru i zauvijek izgubio svako poštovanje.

- Stranka demokratske aktivnosti BiH po ovom će pitanju imati vrlo jasan stav koji ćemo bez ikakvog uvijanja iznijeti u javnost, jer smatramo da za ovakva nedjela ne smije postojati nikakav prag tolerancije - saopćili su tada iz A-SDA.

Kako nezvanično saznajemo, a budući da se Kurgaš branio sa slobode, on je sve vrijeme i dalje bio u kontaktu s maloljetnicom zbog koje je uhapšen. Navodno, živjeli su zajedno te se, nezvanično, čekaju zakonski osnovi da svoju vezu ozvaniče brakom.

Kako nezvanično saznajemo, otac djevojčice radio je kod Kurgaša, a ona ga je zapazila na političkim skupovima. Otad datira njihovo poznanstvo, a koje je, kasnije, dokazano je sudskim postupkom, preraslo u intimno druženje.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.