AKCIJA "INPACT"

Za grupu Sade Đuguma zatražen pritvor

Fale, Voljevica, Drljević i Memić bili potrčci, poduzetnika i njegovu majku „provozali“ u automobilu kao svojevrsnu prijetnju

Privođenje Sade Đuguma. FUP

Piše: M. Smajkić

24.11.2020

U Tužilaštvu Hercegovačko-neretvanskog kantona jučer je do kasnih poslijepodnevnih sati trajalo ispitivanje osmeročlane grupe predvođene Sadom Đugumom (42), koji su u ponedjeljak uhapšeni u Mostaru u akciji „Inpact“ Federalne uprave policije.

Uz njega, saslušavani su Adnan Šljivić (33), Alen Fale (29), Rijad Dumpor (50), Miran Voljevica (41), Vedran Drljević (45), Đenan Demirović (38) i Edhem Memić (48), a zbog složenosti predmeta formiran je, kako saznajemo, cijeli tužilački tim.

Dok se dio članova ove grupe koja se sumnjiči za organizirani kriminal u vezi sa krivičnim djelima iznude, prevare i otmice branio šutnjom, ostali su iznosili svoju verziju događaja. Prema našim izvorima bliskim istrazi, nijedan od njih nije izričito priznao djela koja im se stavljaju na teret, a pojedini članovi grupe su ispitivani i u dva navrata.


Otmica i iznuda

Iz Kantonalnog tužilaštva su nam krato kazali da će odmah nakon saslušanja prema Općinskom sudu u Mostaru biti upućen prijedlog za određivanje pritvora. 

Podsjetimo, iz FUP-a su naveli da se članovi ove grupe sumnjiče da su se u martu ove godine 2020. godine planski udružili u cilju sticanja protivpravne imovinske koristi, na način da su od jednog od poduzetnika iz Mostara preuzeli dug prema trećem licu od kojeg su prvenstveno iznudili putničko motorno vozilo marke „Audi A6“ i novčani iznos od 3.400 maraka.

- Nakon toga su se usmjerili na naprijed spomenutog poduzetnika, te od njega na nezakonit način prisvojili putničko motorno vozilo BMW čija je vrijednost oko 30.000 maraka i novac u iznosu od 2.000 maraka-kazali su iz FUP-a.

Ipak, cijela priča između ove grupe i mostarskog poduzetnika je otpočela još krajem prošle godine, ali je intenzivirana u martu. Dug koji su „preuzeli“ za poduzetnika su zapravo fingirali, nakon čega su se ustremili prema njemu te otpočeli reketiranje. U jednom momentu su poduzetnika, zajedno s njegovom majkom, strpali u automobil te kao svojevrsnu prijetnju „provozali“ po gradu. Nesretnog poduzetnika su, zapravo, svi reketarili, a glavne uloge uz Đuguma su imali Šljivić, Dumpor i Demirović, dok su ostala četvorica bili potrčci.


Sado Đugum. Facebook

Pucnjava na Musali i bomba u Kalhanskoj

U pomno pripremanoj akciji , u ovkiru koje su rađeni i simulirani otkupi, pripadnici FUP-a su pribavili brojne dokaze. Također, kako saznajemo, predmet istrage, odnosno, svojevrsna poveznica su i pucnjava na trgu Musala, koja se dogodila početkom 6. septembra usred dana, a čiji je jedan od aktera bio Šljivić, kao i aktiviranje bombe istog dana ranije u Kalhanskoj ulici, gdje je usljed detonacije oštećen Audi A5 i fasada objekta 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.